Akademický rok začíná

3. říjen 2007

Dnes byl v Betlémské kapli slavnostně zahájen akademický rok 2007/2008. Akce se staletou tradicí se ovšem dívala spíš do budoucnosti: otázka školného, situace na ministerstvu školství, možný přínos letní olympiády v roce 2020 v Praze pro studenty. O komentář témat zmíněných jednotlivými řečníky jsme požádali rektora ČVUT prof. Václava Havlíčka.

Dnes se v Betlémské kapli konalo tradiční slavnostní zahájení akademického roku 2007/2008. Tento rok bylo zároveň součástí oslav 300 let Českého vysokého učení technického, proto také celé zahájení probíhalo "pod taktovkou" ČVUT a jejího rektora prof. Ing. Václava Havlíčka. O pořádání slavnostního zahájení pouze jedinou vysokou školou rozhodla letos na červnovém zasedání Česká konference rektorů. Zahájení akademického roku 2007/2008 je tedy vůbec první, které bylo organizováno jedinou vysokou školou.

V úvodu slavnostního zahájení vystoupil premiér ČR Mirek Topolánek. Konstatoval, že ve vysokém školství je nedostatek peněz a že tento stav může vyřešit jen zavedení školného. To by ovšem mělo zároveň umožňovat studium i lidem ze sociálně slabých rodin. Ihned po svém vystoupení odjel na zasedání vlády.

Slavnostní zahájení akademického roku 2007/2008 v Betlémské kapli

Dosavadní ministryně školství Dana Kuchtová konstatovala, že se pokusila vyřešit ty nejpalčivější problémy v resortu, a poděkovala akademické obci za spolupráci.

Primátor hlavního města Prahy Pavel Bém se ve svém vystoupení zmínil o kandidatuře Prahy na pořádání olympijských her v roce 2020. Infrastruktura, která by se pro olympiádu vybudovala, by podle něj poté měla sloužit vysokoškolským studentům.

Místopředseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš dementoval zprávy z médií, které mluví o "válce" zuřící mezi Akademií věd a vysokými školami kvůli financování vědeckého výzkumu. Mezi akademií a školami naopak probíhá spolupráce. Jak řekl jeho účast na slavnostním zahájení je důkazem toho, že taková válka neexistuje.

Víceprezident Svazu průmyslu ČR Martin Jahn vyjádřil obavy ze současné situace na ministerstvu školství. Tyto obavy Svaz konstatuje i ve svém dopise adresovaném Vládě ČR.

Dále na zahájení akademického roku vystoupili předseda České konference rektorů, rektor České zemědělské univerzity v Praze prof. Jan Hron a starosta Městské části Praha 6 Tomáš Chalupa.

Vystoupil samozřejmě i rektor ČVUT v Praze prof. Václav Havlíček, který zahájení akademického roku předsedal. Jeho jsme také požádali o komentář proslovů jednotlivých řečníků.

autor: mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka