Afghánská vláda obnovila jednání o míru s Talibanem

21. říjen 2016

Taliban a afghánská vláda obnovily v Kataru tajná jednání o míru, píše britský deník Guardian. Potvrdili mu to nejmenovaní představitelé Talibanu i kábulské vlády.

V září a říjnu se v Kataru konala dvě kola rozhovorů. Mezi účastníky byl údajně i mulla Abdul Manán Achund, bratr mully Umara, který stál v čele Talibanu od jeho počátků až do své smrti před třemi lety.

Jednání Kábulu s Talibanem, která zprostředkoval Pákistán, se prakticky zhroutila po smrti Umarova nástupce, mully Achtara Muhammada Mansúra.

V květnu zahynul při útoku amerického bezpilotního letounu. Nedávné rozhovory v Kataru jsou od té doby první setkání zástupců afghánské vlády a Talibanu, o kterých se ví.

Katarská metropole Dauhá je centrem diplomacie talibů, kteří v roce 2013 získali povolení otevřít si ve městě zastoupení. Podle zdrojů Guardianu se má současných rozhovorů zúčastnit i syn mully Umara Muhammad Jaqúb. Žádný představitel Pákistánu tentokrát přítomen nebyl. Nejmenovaný člen vedení Talibanu, takzvané Kvétské šúry (rady), uvedl, že Islámábád už nemá na Taliban takový vliv, jako dřív.

V Afghánistánu se valčí, v Kataru jedná

U jednacího stolu v Dauhá naopak poprvé po třech letech zasedl zástupce Spojených států, píše Guardian s odvoláním na své, blíže neupřesněné zdroje. Jméno amerického diplomata deník neuvedl. Americké velvyslanectví v Kábulu to odmítlo komentovat.

Podle citovaného taliba dopadly první schůzky v Dauhá dobře a nebylo na nich cítit žádné napětí, i když naproti Achundovi seděl náčelník afghánské tajné služby Muhammad Masúm Stanekzai. Druhé setkání se konalo začátkem října, přestože obě strany spolu dál v Afghánistánu válčí.

Panorama centra Dauhá se mění každým měsícem

Taliban v posledních týdnech ovládl město Kundúz a začal ohrožovat Laškár Gáh v provincii Hílmand. Kábulská vláda je však stále odhodlána najít politické řešení konfliktu. V září dokončila mírovou dohodu s islamistickým vojevůdcem Gulbuddínem Hekmatjárem, který proti novému afghánskému režimu bojoval více než deset let.

Zdroj z Talibanu britskému deníku řekl, že mullu Achunda vyslalo velení hnutí záměrně, aby zdůraznilo význam, jaký rozhovorům připisuje. Podle citovaného taliba z toho vyplývá, že se na tom shoduje jak politická, tak vojenská část povstaleckého hnutí. Taliban byl v otázce mírových jednání s afghánskou vládou dlouho rozdělený – velitelé, kteří bojují v Afghánistánu, byli proti, zatímco někteří členové politického křídla sídlícího v Pákistánu rozhovory podporovali.

Pákistán začal proti Talibanu bojovat

Předchozí pokusy o uzavření míru však vždycky zkrachovaly a po zabití Mansúra se už pákistánským prostředníkům nepovedlo zorganizovat další jednání. Nejmenovaný poradce afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního Guardianu řekl, že Pákistán afghánskou vládu hluboce zklamal a že Kábul má dnes pocit, že Pákistánce u jednání nepotřebuje. Stejný názor má údajně Taliban.

Logo

Pákistán, který byl dlouho obviňován, že Taliban chrání, se však v poslední době snaží proti němu bojovat a pozatýkal několik jeho představitelů. Před dvěma týdny zadržel v Kvétě i mullu Ahmadulláha Naního, který měl na starost finance hnutí. V srpnu byl zatčen Sammád Sání, který Talibanu sháněl finanční prostředky. Oba zadržení měli blízko k Mansúrovi, a Taliban je proto přesvědčen, že pákistánské bezpečnostní složky měly prsty v jeho zabití, vysvětluje Guardian.

autor: thk
Spustit audio