Adam Černý: Německá CDU vsadila v Durynsku na pragmatismus

9. březen 2020

Politické zemětřesení, které shodilo Annegret Krampovou-Karrenbauerovou z nástupnického místa po Angele Merkelové, se na čas zastavilo.

V Durynsku, odkud se rozlilo po celé spolkové republice, se podařilo zvolit nového zemského premiéra, ačkoli minulé volby se konaly koncem loňského října, tedy před řadou týdnů.

Čtěte také

Byl to tehdy patrný otřes, když se na druhou pozici vyhoupla pravicově populistická Alternativa pro Německo a tradiční strany zčistajasna stály před dilematem, jak sestavit v Durynsku vládní většinu, aniž by porušily dvě dosavadní tabu, nezadat si ani s krajní pravicí, ani s krajní levicí.

První pokus skončil již zmíněným politickým zemětřesením, když se premiérem stal kandidát liberálů, což by nevadilo, ale s podporou AfD a křesťanských demokratů, kteří za to schytali všeobecnou kritiku. Designovaná nástupkyně Angely Merkelové se musela poroučet, když jí durynská frakce CDU vypověděla poslušnost.

Znovu se tak otevřela otázka, kdo z křesťanských demokratů povede stranu do příštích spolkových voleb. Ty se však konají až za rok a půl, takže mnohem dříve a akutněji bylo nutno vyřešit durynskou svízel. Řešení vzešlo ze zvažování, které ze dvou zel je přijatelnější.

Kde najít koaličního partnera

Zaplést se ještě jednou s Alternativou pro Německo se ukazovalo jako toxické zvláště s ohledem na jejího tamějšího lídra AfD Björna Höckeho, který reprezentuje její silně pravicové, a proto nepřijatelné křídlo.

Čtěte také

Východiskem se proto stala volba představitele krajně levicové strany Levice Bodo Ramelowa, který byl v Durynsku premiérem v předchozím volebním období a který se v rámci své strany, v níž je řada bývalých členů někdejší východoněmecké komunistické strany, naopak profiloval jako umírněný a pragmatický.

Jednak věc je však najít řešení politického gordického uzlu v jedné z nejmenších spolkových zemí a druhá, co si počnou tradiční strany napřesrok při měření sil na federální úrovni. Křesťanští demokraté si možná udrží navzdory klesající podpoře první pozici, budou však muset zvažovat, kde najít koaličního partnera, ne-li dokonce dva.

Repríza dosavadního spojenectví se sociálními demokraty je málo pravděpodobná už jen proto, že ti se za léta pobytu ve „velké koalici“ smrskli ze zhruba 30 procent na nynější kolísání kolem pouhých desíti. Logická alternativa, trvale naopak stoupající Zelení není ani dnes mnoha křesťanským demokratům po chuti.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Hlavní úkol CDU však leží jinde: Jak se vypořádat s fenoménem AfD tak, aby dokázala přitáhnout zpět k sobě její voliče a zároveň nepodlehla pokušení stát se její odlehčenou verzí. Nemuselo by se to vyplatit, protože voliči, které přitahuje radikalismus, zpravidla dávají ve volbách originálu přednost před kopií.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio