Adam Černý: Německá CDU hledá předsedu. Značka: Rychle

28. únor 2020

Když Annegret Krampová-Karrenbauerová počátkem února oznamovala svou rezignaci na předsednickou funkci německých křesťanských demokratů, přiznávala tak, že ve straně neprosadila svou autoritu.

Mohl za to jednak takřka nepřekročitelný stín stále ještě úřadující kancléřky Angely Merkelové, jednak stále více se rýsující dvě křídla, kdy jedno chce, aby CDU pokračovala v dosavadním centristickém kursu, zatímco druhé by raději více prosazovalo konzervativní hodnoty a přitáhlo zpět voliče, které dokázala přivábit pravicově populistická Alternativa pro Německo. 

Čtěte také

Annegret Krampová-Karrenbauerová doufala, že výběr její nástupkyně nebo jejího nástupce bude delší a spořádaný proces, který uzavře až řádný sjezd na konci roku.

Ani tuto linii neobhájila, když vedení CDU necelé dva týdny po její rezignaci určilo, že otázku nástupnictví vyřeší mimořádný kongres už v dubnu. To má co nejvíce zkrátit přechodnou fázi a nedovolit, aby se ještě více zdůrazňovaly dělicí čáry.

Náhlé rozhodnutí přimělo ty, kteří zvažovali svou kandidaturu do čela křesťanských demokratů a s tím i kandidaturu do kancléřského úřadu, o kterém se má rozhodnout příští rok na jaře, aby rychleji přiznali barvu.

Silné instinkty přežití

Přineslo to i překvapení. Jeden z možných pretendentů, ministr zdravotnictví Jens Spahn, se představil bok po boku s jiným uchazečem, předsedou zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska Arminem Laschetem, aby mu vyjádřil svou jednoznačnou podporu.

Čtěte také

Z trojúhelníku nejčastěji zmiňovaných rivalů se zčistajasna stala hra dvou proti jednomu a to ještě zvýraznilo načasování. Duo Laschet–Spahn představilo nové spojenectví pár desítek minut před tiskovou konferencí, kde svou kandidaturu hodlal oficiálně ohlásit třetí z dosavadních favoritů Friedrich Merz.

Poziční manévrování je jen jednou částí boje o nástupnictví. Jeho podstatou je přetahování, kdo z křesťanských demokratů a hlavně jak naloží s dědictvím po Angele Merkelové, která od roku 2005 vládne z kancléřského úřadu.

Její kapitola se každým dnem uzavírá, a ať po ní nastoupí kdokoli a bez ohledu na to, zda bude pokračovat v jejím kursu, anebo zda zamíří více doprava, jeho nejtěžším úkolem bude udržet obě křídla v jedné straně pohromadě. V tom má CDU ve srovnání se svým koaličním partnerem zřetelnou výhodu.  

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Až dosud v přechodných fázích, ve kterých roste riziko vnitřních otřesů, jako tomu bylo v době, kdy končil kancléř Helmut Kohl a kdy se do popředí posouvala Angela Merkelová, projevovali křesťanští demokraté silnější instinkty přežití, a tedy životaschopnosti.

Tomuto testu bude podroben i vítěz dubnového sjezdu, až bude řešit, jak poskládat příští vládní koalici, když jedna část strany kategoricky odmítá spojenectví s postkomunistickou stranou Levice a druhá nemůže ani cítit odéry nahnědlé Alternativy pro Německo.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio