Adam Černý: Jedna špatná, ale i jedna lepší zpráva pro Orbána

22. prosinec 2020

Vláda v Budapešti sice ráda přijímá peníze z unijních fondů vybraných od daňových poplatníků členských zemí, když však má dodržovat společně přijaté normy, dává přednost kličkování.

Na jeden zvláště okatý a čerstvý případ poukázal Evropský soudní dvůr, když maďarskou politiku vůči žadatelům o azyl označil za nezákonnou.

Čtěte také

Verdikt, proti němuž již není odvolání, vyvrací argument Budapešti, že výjimečné okolnosti migrační krize v roce 2015 ospravedlnily porušování společných unijních norem. Má však spíše symbolický význam, protože tábory na maďarsko-srbských hranicích, kde za ostnatými dráty panovaly velice obtížné podmínky, už byly letos zrušeny.

I symbolická hodnota má svou váhu, protože se řadí do série sporů Budapešti s Unií kvůli politice vlády Viktora Orbána a jeho strany Fidesz. Stejný Evropský soudní dvůr už letos rozhodl, že společné unijní normy porušuje i maďarská legislativa týkající se neziskových organizací a škol, která mimo jiné přiměla Středoevropskou univerzitu financovanou americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem přenést své sídlo z Budapešti do Vídně.

Německé investice v Maďarsku

Orbánova vláda proti rozsudkům argumentuje více politicky než právně, když tvrdí, že instance Evropské unie se svými rozhodnutími vměšují do vnitřních záležitostí Maďarska i jiných zemí. Zcela pomíjí, že o unijních normách rozhodly členské státy.

Čtěte také

Vymezování se na schematickém půdorysu národní konzervativismus versus liberální demokracie ztratilo na věrohodnosti, když europoslanec za Fidesz a jeden z jeho předních ideologů József Szájer byl spolu s jinými v Bruselu přistižen policií, jak se účastní skupinové gay party, jejichž počet účastníků výrazně převyšoval omezení dané belgickými protiepidemickými normami.

Orbánova strana se již delší čas dostává do rozporu s názory v Evropské lidové straně do té míry, že Fidesz bylo pozastaveno členství v lidovecké frakci, která je v Evropském parlamentu nejsilnější, takže příslušnost k ní umožňuje uplatňovat více vlivu. Křehké příměří nejnověji málem zhatil Tamás Deutsch, který je šéfem europoslanců za Fidesz, když o předsedovi frakce Manfredu Weberovi prohlásil, že se chová jako nacistické gestapo. Řada lidoveckých kolegů v čele s Rakušanem Othmarem Karasem, který přirovnání označil za „zcela nestydaté“, požadovala okamžité vyloučení z Evropské lidové strany.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Tamás Deutsch však – alespoň prozatím – vyvázl s pozastaveným členstvím, takže je na tom koneckonců stejně jako celý Fidesz. Kdo by chtěl hledat vysvětlení, proč se evropským lidovcům nechce definitivně přirazit před Orbánovou stranou dveře, měl by se podívat na objem a na výnosy německých investic v Maďarsku, zvláště těch v automobilovém průmyslu.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio