Adam Černý: Generálský převrat v Zimbabwe vyvolala žena

20. listopad 2017

Jedna z nejstarších afrických diktatur se otřásla. Zimbabwský prezident Robert Mugabe a jeho žena Grace se ocitli v domácím vězení a moc v zemi převzala armáda.

Generálmajor Sibusiso Moyo to nejspíše myslel zcela vážně, když v televizním projevu obyvatelům Zimbabwe sdělil, že situace se poté, co armáda splní svou misi, co nejdříve vrátí do normálu. Jenže před zásahem mužů v generálských uniformách byla situace v jedné z nejchudších afrických zemí všechno jiné než normální.

V někdejší obilnici Afriky žije 70 procent ze 16 milionů obyvatel pod hranicí bídy a politické poměry vystihuje sousloví "vláda hodně tvrdé ruky", falšují se tam volby a oponenti mizí za mřížemi nebo zmizí docela.

Armádní převrat se odehrál takřka nekrvavě

Armádní špičky se rozhodly na prezidenta, jeho ženu i některé další mocenské špičky uvalit domácí vězení ne proto, že by jim začalo vadit, jak je země spravována, ale protože mocenská klika v čele s Grace Mugabeovou vystupňovala přípravy na dynastický přesun vlády z manžela na manželku.

Ve chvíli, kdy prezidentova žena veřejně prohlásila, že hada je třeba zasáhnout do hlavy, Mugabeho spolubojovníci z let boje za přeměnu britské kolonie na nezávislé Zimbabwe, kteří se z bývalých partyzánů stali veterány s generálskými výložkami, pochopili.

Ložnicový převrat

Jde o to, kdo se stane hadem, do jehož hlavy je třeba udeřit. Do tří dnů byl 93letý Robert Mugabe a jeho o 40 let mladší žena zbaveni moci a ocitli pod dohledem vojáků.

Obyvatelé Zimbabwe mohou očekávat pouze návrat k pochmurnému normálu

Armádní převrat se odehrál takřka nekrvavě, jednak proto, že generálové se důkladně připravili, jednak proto, že Grace Mugabeová se až na nejužší okruh svých stoupenců pocházejících hlavně z takzvané Generace 40, mladších členů vládnoucí strany ZANU-PF, netěšila širší podpoře pro svou neskrývanou touhu po moci a hlavně kvůli svému nákladnému životnímu stylu, který v kdysi prosperující a nyní zchudlé zemi vyvolával obecnou nechuť a pohoršení.

Někdejší prezidentova písařka si mohla být jista svým postavením, dokud nezačala postupně odstraňovat své konkurenty. Pokud by Grace Mugabeová dávala pozor, nemohla by varování, ne-li přímo vyhrůžku přeslechnout. Už před třemi lety jeden z partyzánských veteránů Jabulani Sibanda veřejně mluvil o „ložnicovém převratu“ a vzkazoval, že „moc není sexuálně přenosná“.

Adam Černý

Vojákům se podařilo odstavit Roberta Mugabeho a hlavně jeho ženu, protože prezident se během takřka 40 let vlády stal z někdejšího vůdce boje za osvobození samolibým samovládcem a s postupujícím věkem a chřadnoucím zdravím vlastní karikaturou.

Obyvatelé Zimbabwe nemohou od vyřizování účtů uvnitř vládnoucí špičky očekávat zlepšení své situace, ale pouze návrat k pochmurnému normálu, o němž v televizi mluvil generál Moyo.

autor: Adam Černý
Spustit audio