Adam Černý: Exprezident a veterán boje proti apartheidu za mřížemi

11. červenec 2021

Když bývalá demokraticky zvolená hlava státu skončí za mřížemi, je to mimořádná událost, a když oním exprezidentem je veterán boje proti apartheidu, je to událost přesahující rozměry Jihoafrické republiky. Do poslední hodiny, kdy měla vypršet lhůta k nastoupení trestu za pohrdání soudem, nebylo jasné, zda se tak stane.

Před sídlem Jacoba Zumy, který strávil za apartheidu deset let ve vězení spolu s Nelsonem Mandelou a proslul zpěvem písně „Vraťte mi můj samopal“, demonstrovaly skupiny jeho stoupenců – to hrozilo násilným střetem s policií. Nakonec se ale zákonu podvolil.

Čtěte také

Otázka, zda převáží respekt k právu, anebo převáží autorita exprezidenta a pověst historické postavy vládnoucí strany Africký národní kongres, byla jádrem sporu už před třemi a půl lety, kdy se rozhodovalo, zda si Jacob Zuma udrží v Africkém národním kongresu, a tedy i v zemi svůj vliv.

Tehdy se jeho nástupcem v čele státu stal viceprezident Cyril Ramaphosa, který se rozhodl, že neužije své většiny ve vedení strany, aby svého předchůdce, obviňovaného z korupce a ze zneužívání moci, jednoduše politicky a mocensky vyřídil. Dal přednost zdlouhavějšímu postupu, kdy podezření vyšetřuje policie a také zvlášť zřízená vyšetřovací komise a poslední slovo mají soudy. O nynějším patnáctiměsíčním trestu pro takřka 80letého Jacoba Zumu, který odmítal vypovídat jako svědek, nakonec rozhodoval až ústavní soud.

Korupce a zneužívání moci

Čtěte také

Samotný fakt, že se za mřížemi ocitl bývalý prezident, má dva zásadní významy. Zaprvé, vládní strana Africký národní kongres si sice vydobyla respekt odporem vůči rasistickému režimu apartheidu i způsobem, jak vyjednala smírné předání moci, postupem času ale čím dál více vykazovala příznaky chronické choroby dlouhého vládnutí. Potrestání Zumy je symbolickým vzkazem, že se chce této nemoci zbavit a že v právním státě nikdo není nad zákonem. Zadruhé, spuštění samoočišťujícího mechanismu má i ryze praktický význam, protože může obnovit důvěru voličů, z nichž mnozí začali obracet svou přízeň k opozici.

Proces, který vedl k nynějšímu pobytu exprezidenta ve vězení, je pouze procesem možná v delší řadě procesů, kdy před soudem mohou stanout i další důležité osobnosti Afrického národního kongresu, které zastávaly vlivné pozice za Zumova prezidentství.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Za klíčové jsou považovány dva případy, ve kterých se mísí korupce a zneužívání moci, v obou má jít o miliardové sumy – jeden z nich se týká nákupu zbraní od francouzské firmy Thales. Proto opoziční strana Demokratická aliance trest pro Zumu přivítala, a zároveň zdůraznila, že je to jen první, i když zásadní krok, po kterém musí následovat řada dalších. Je otázka, zda a kam bude při prosazování spravedlnosti Africký národní kongres ochoten dojít.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.