Adam Černý: Barmský diplomatický puč v Londýně

13. duben 2021

Byla to nezvyklá podívaná. Velvyslanec Barmy se marně domáhal, aby mohl vstoupit do budovy londýnského sídla zastupitelského úřadu, v jehož čele dosud stál a kam mu zabránil se vrátit zčistajasna ustavený nový šéf. Ve střetu se odrážel zvrat, k němuž došlo počátkem letošního února v Barmě, oficiálně nazývané Myanmar, kdy generálové odstavili a zadrželi dva nejvyšší civilní představitele, prezidenta a faktickou premiérku.

Tomu odpovídala i scéna ze Spojeného království. Odstavený ambasador veřejně vyslovil podporu legálně zvoleným zástupcům své země, což doprovodil gestem tří zdvižených prstů, které spojuje odpůrce junty, a nově pověřeným chargé d’affaires na velvyslanectví se stal dosavadní vojenský přidělenec.

Čtěte také

V dramatu na barmské ambasádě nelze přehlédnout dva důležité rysy. Za prvé, událo se na diplomatickém zastoupení, které je klíčové jednak vzhledem k postavení a vlivu Londýna jako takového, jednak vzhledem k historickým vazbám obou zemí, protože Barma byla více než 120 let britskou kolonií.

Za druhé, celý incident staví vládu premiéra Borise Johnsona do prekérní situace. Británie, stejně jako řada jiných demokratických zemí, odsoudila generálskou juntu, vyhlásila na její představitele sankce a vyzvala pučisty, aby umožnili návrat civilní vlády složené na základě loňských listopadových voleb, v nichž zástupci stran spjatých s armádou drtivě propadli.

Zranitelné místo

Britský Foreign Office nyní musí řešit, zda akceptuje zástupce pučistů, které oficiálně odsoudil. Ministr Dominic Raab sice opětovně odsoudil násilné potlačování protestních demonstrací v Barmě, vzdal hold sesazenému velvyslanci a jeho odvaze, ale o tom, zda by nehodlal uznávat nového diplomatického zástupce, se nezmínil.

Čtěte také

Tak jako v mnoha jiných případech nakonec převáží pragmatismus, protože nadále uznávat odstaveného ambasadora by se rovnalo faktickému přerušení oficiálních vztahů, což bývá až krajní možnost. Londýn bude spíše sázet na zvyšování nepřímého tlaku jako třeba rozšiřování dosavadních sankcí.

Citlivým místem barmských pučistů jsou jejich ekonomické zájmy, protože generálové prostřednictvím členů svých rodin ovládají významné a hlavně výnosné obchodní společnosti jako Myanma Economic Holdings Limited nebo Myanmar Economic Corporation. Jejich záběr sahá od těžby surovin přes turistiku až po telekomunikace, přičemž v posledním případě se výrazně prolínají bezpečnostní a obchodní zájmy.

Zpráva OSN už před dvěma roky konstatovala, že oba konglomeráty ovládají více než stovku firem, přičemž další možné pobočky či podřízené složky se nepodařilo dohledat.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Generálové si uvědomují, že tyto struktury představují jejich zranitelné místo. Po letošním 17. březnu, kdy byly na pučisty vyhlášeny zahraniční sankce, vojenský šéf Min Aung Hlaing nechal jména svého syna a dcery jako ředitelů některých těchto společností z obchodních rejstříků vymazat.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.