850 nových druhů z australského podzemí

30. září 2009

Australští výzkumníci objevili překvapivé množství nových druhů, které se ukrývaly doslova lidem pod nohama.

Tým 18 vědců během 4 let propátral spodní vody, jeskyně a malé zemní dutiny v pouštních a polopouštních oblastech napříč celou Austrálií. Výsledky své práce vědci dokázali, že za objevy nových druhů bezobratlých živočichů není třeba cestovat do hlubin oceánů - stačí se zahledět "na vlastní dvorek". V podzemí australských pouští a polopouští se totiž skrývalo 850 druhů dosud neznámých živočichů - červů, hmyzu, pavouků korýšů a mnoha dalších. Výzkum tak odhalil celou komunitu bezobratlých, o které před pár lety nikdo neměl ani tušení.

Autoři studie se domnívají, že existence tak vysokého počtu "utajených" druhů je následkem klimatické změny, kterou Austrálie prodělala v minulosti. Před 15 miliony let byly zkoumané oblasti mnohem vlhčí a bezobratlí živočichové mohli bez problémů žít na povrchu země. Před 1 až 2 miliony let ale došlo k posunu klimatu směrem k suchému polopouštnímu a pouštnímu prostředí. Drobní živočichové se pak museli stáhnout na poslední zbývající vlhká útočiště - tedy do podzemí. Tam se dále vyvíjeli v izolaci od ostatních.

Výsledky své studie vědci zveřejnili na konferenci Darwin 200: Evolution and Biodiversity, která proběhla v australském Darwinu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.