50 let Sputniku: Internetové odkazy

5. říjen 2007

Žijeme v době, kdy pro informace nemusíme chodit do knihoven, ale dokážeme najít skoro vše na internetu. I to se změnilo od dob vypuštění první družice. Přinášíme přehled většinou zahraničních internetových stránek a zdrojů informací o Sputniku 1 a počátcích kosmonautiky vůbec.



Sputnik na www stránkách

Velmi důkladný přehled vývoje kosmonautiky najdete na http://www.russianspaceweb.com. Detailně rozebraných je tam několik témat: historie kosmonautiky už od roku 540 př.n.l., místa důležitá pro kosmonautiku v Sovětském svazu, přehled družic, kosmických lodí a raket. Sputniku je věnována samostatná stránka, stejně tak Sergeji Koroljovovi.

Pěknou interaktivní flash aplikaci o Sputniku vytvořily americké noviny The New York Times.

Pokud vás zajímá pohnutý život hlavního konstruktéra sovětského raketového průmyslu Sergeje Koroljova, tak pěkný přehled najdete třeba na Wikipedii (anglicky). Doporučuji také Poznámky o Koroljovovi na stránkách Karla Pacnera.

Vůbec první novinový článek o Sputniku vyšel v sovětských státních novinách Pravda 5. října 1957. Jeho anglický překlad si můžete přečíst například na stránkách NASA. Najdete tam i další dobové sovětské dokumenty.

Reakce v amerických novinách The New York Times na vypuštění Sputniku. A takhle noviny vypadaly (scan).

50. výročí Sputniku se věnuje na svých stránkách Don P. Mitchell. Jsou to přehledné a obrazově bohaté stránky o celé sérii družic Sputnik i vývoji raket.

Bohatý zdroj informací najdete na stránkách Michaela Wrighta. Ty vznikly sice už ke 40. výročí vypuštění, ale obsahují řadu užitečných odkazů a také příklady reakce lidí v USA.

50 let po startu Sputniku se objevily nové okolnosti vypuštění první umělé družice Země.

Jeden z výborných českých zdrojů informací je Malá encyklopedie kosmonautiky Aleše Holuba, o projektu Sputnik je konkrétně tato stránka.

Sputnik 1 samozřejmě nechybí ani ve Velkém katalogu družic a kosmických sond SPACE 40, který spravuje dr. Antonín Vítek.

Pěkný přehledový článek vyšel v ruském časopisu Novosti kosmonautiky.

Na serveru technet.idnes.cz vychází rozsáhlý seriál o dobývání vesmíru a začal jak jinak událostmi před vypuštěním Sputniku 1. Autory seriálu jsou dr. Antonín Vítek a Karel Pacner.

Mnoho informací získáte také na internetové encyklopedii Encyclopedia Astronautica.

Uvedení vypuštění Sputniku 1 do souvislostí a také zamyšlení nad významem této historické události najdete ve článku Milana Baumana.

Na serveru kosmo.cz najdete výběr článků z dobového tisku o prvních umělých družicích Země od Michala Filipa.

Na serveru astro.cz byl uveřejněn přehled videí o Sputniku 1 na Youtube.


Padesátému výročí vypuštění první umělé družice Země se věnuje ve svém speciálním vydání magazín Nebeský cestopis dne 6. října 2007.

Přečtěte si také další články k padesátému výročí Sputniku.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.