20 tun dětského oblečení a hraček dnes míří do Jordánska

20. leden 2014

Z Česka dnes do Jordánska odlétá armádní speciál s velmi neobvyklým nákladem. Na palubě nebudou ani vojáci či vojenská technika, ale tuny dětského oblečení na zimu určené pro syrské uprchlíky. Jedná se o sbírku, kterou ve spolupráci s ministerstvem vnitra zorganizovalo hnutí Na vlastních nohou – Stonožka.

„Rozhodli jsme se sbírku uspořádat poté, co náměstek Lubomír Metnar navštívil uprchlický tábor Zátárí v Jordánsku. Situace je zde velmi neutěšená a velkou část uprchlíků tvoří děti,“ vysvětluje Jana Malíková, vrchní ředitelka kabinetu ministra vnitra.

„Ministerstvo zajistí ve spolupráci s charitou třídění, zároveň po dohodě s ministerstvem zahraničí předání v Ammánu. Do celého projektu je zapojena Armáda České republiky, která zajišťuje přepravu,“ pokračuje Malíková.

Celá oblast zažívá letos neobvykle silnou zimu včetně sněžení. Teploty v Ammánu se pohybují kolem 6 až 8 stupňů. Možnosti vytápění v uprchlických táborech jsou velmi omezené.

Syrští uprchlíci v jednom z tranzitních táborů

Sbírka byla mimořádně úspěšná. Vybralo se 20 tun dětského oblečení a hraček. Nejvíce pomohla asi stovka škol. „Mezi dárci jsou například fary, charity, mateřské školky, máme i osobní dary. V Chodově na Karlovarsku se do koordinace sbírky zapojila také místní městská policie,“ říká Běla Jensen, prezidentka hnutí Na vlastních nohou – Stonožka.

Dnešní první zásilka směřuje k přibližně 600 tisícům utečencům v Jordánsku. Další zásilky se již připravují a zamíří do Libanonu, Turecka, Iráku a Egypta.


Zvětšit mapu
autoři: onh , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.