2. KOLO UZAVŘENO - POKRAČUJEME!

24. září 2010

Ve čtvrtek 20. května 2004 skončilo 2. kolo EXPEDICE VESMÍR. Z doručených soutěžních prací jsme museli vyřadit jen jednu jedinou. Nebyl na ní uveden ani kód soutěžícího, ba dokonce ani jakékoliv jméno. Ostatní dílka, která nás mnohdy velmi pobavila, jsme předali porotcům, kteří je nyní pozorně pročítají.

2. kolo soutěže EXPEDICE VESMÍR bylo zaměřeno na vaše vlastní nápady, projekty, schopnost vytvářet, bádat, přinášet zajímavé podněty. Právě takoví by měli být kosmonauti rakety, která se letos v létě vydá v simulovaném letu na Měsíc. Každý soutěžící, který postoupil do 2. kola, dostal od řídicího střediska osobní identifikační kód a sadu patnácti otázek.

Někteří z vás jste se úkolu zhostili obdivuhodně. Několik počítačových expertů poslalo CD s prezentací svých projektů, aby dokázali, že tuto práci opravdu ovládají. A skutečně, některé se opravdu povedly. Architekti se realizovali v návrzích vesmírných měst a vymýšlení jednotlivých součástí vnitřního uspořádání. Většina z vás šikovně umisťovala moduly tak, aby se tam lidé moc nenachodili. Používali jste moderní materiály, netradiční řešení atmosféry na Měsíci.

Velké znalosti prokázali i palubní inženýři. S přehledem řešili problém kamarádů, kteří se utrhli z jisticího lanka, a někteří zajímavě odpovídali i na problém přehřátého skafandru. Na rozdíl od architektů ale pro své návrhy rakety, která je dopraví k Měsíci, až na výjimky, volili zavedené raketoplány a rakety klasických tvarů. Jistota je jistota! Od jedné inženýrky jsme se v její práci dozvěděli, že v případě nouzového přistání je to řídicí středisko, kdo má mít krizový plán. "Pokud ho nemá, není to žádné řídicí středisko, ale banda tupců...," napsala nám ona palubní inženýrka.

Lékaři i geologové pojali své práce velmi zodpovědně. Inu, jak už se na vědce sluší a patří. Zdá se, že posádka dětských kosmonautů bude složena z opravdových odborníků. Kdo bude mít šanci do ní proniknout, to se dozvíte ve čtvrtek 27. května 2004 z vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha (mezi 15. a 16. hodinou).

Do dalšího kola postoupí 40 nejlepších řešitelů naší soutěže. V každé odborné kategorii to bude 8 expertů. Ti od nás dostanou poštovní pozvánku k účasti v semifinále EXPEDICE VESMÍR, které se bude konat od 18.-20. června 2004. Půjde o dobrodružné soustředění, na kterém zažijete spoustu zajímavých činností. Na tomto soustředění padnou jména dvou pětičlenných posádek pro finále EXPEDICE VESMÍR, konané od 16.-23. července 2004.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.