100 dní od únosu Johnstona

20. červen 2007

Ve skotském městě Lochgoilhead dnes skupina lidí vypustila 100 balonků. Zdánlivě veselá akce, která se koná v rodném městě zpravodaje BBC Alana Johnstona, ve skutečnosti připomíná, že od jeho únosu uplynulo už 100 dní. Přitom dosud není jasné, kde přesně je a kdo ho unesl.

Víme jen, že byl 12. března odvlečen ze svého domu v Gaze, kde pracoval jako reportér BBC. K jeho únosu se pak přihlásila neznámá skupina Armáda Islámu, o jejíž existenci mnozí dosud pochybují. Únosci vydali prohlášení, v němž za propuštění novináře požadovali svobodu pro několik islámských vězňů zadržovaných v Británii včetně muslimského duchovního šajcha abú Katady. Za názvem organizace se může skrývat někdo jiný, podle některých názorů stálo za Johnstonovým únosem některé křídlo hnutí Hamás.

Pětačtyřicetiletý Johnston, původem Skot, pracoval pro BBC v mnoha zemích světa, mimo jiné také v Afghánistánu, což je země mnohem nebezpečnější než je palestinská Gaza. V Gaze se sice v uplynulých letech soustavně horšila bezpečnostní situace a došlo k několika únosům západních cizinců, ale jejich zajetí nikdy netrvalo déle než pár a nic se jim nic vážného nestalo. V Gaze se také nikdy neodehrávaly tak strašné věci, jako je uřezávání hlav, jak jsme je mohli vidět na videonahrávkách z Iráku nebo Pákistánu.

Jonstonův únos a tím spíše jeho délka je tedy pro mnohé překvapením. Pro Palestince samotné je jeho únos kontraproduktivní. Johnston byl jediným západním novinářem, který měl v Gaze své trvalé sídlo. A jeho zprávodajství by se rozhodně nedalo označit jako proti-palestinské nebo pro-izraelské.

Naposledy se na veřejnost dostaly zprávy o Johnstonovi před dvěma týdny, a to prostřednictvím videozáznamu zveřejněném na webové stránce využívané islámskými radikály. Novinář vypadal klidně. Prohlásil, že jeho zdravotní stav je dobrý a že únosci s ním nezacházejí špatně. Není ovšem jasné, jak stará tato nahrávka je. Před časem se také objevila zpráva, podle které byl Johnston zabit, i když šlo pravděpodobně o mystifikaci.

Kdo ale Johnstona zadržuje? Je možné, že jeho únosci pocházejí z řad spolupracovníků Al Kajdy, která se v Gaze v poslední době údajně uchytila. Jak známo, Gaza je už několik dní v moci islamistického hnutí Hamás, které má sice podobné cíle, ale v žádníém případě není s elitářskou Al Kajdou totožné. Jde o masové hnutí, které má na území Gazy tisíce spolupracovníků. Vůdcové Hamásu tedy nemohou nevědět, kde je Johnston držen, přestože se dlouho tvářili, že jejich kontakty s únosci jsou jen zprostředkované.

Hnutí Hamás před několika dny vydalo prohlášení, podle kterého se na Johntonově propuštění dohodlo s únosci, což ovšem tato skupina vzápětí demontovala, a pohrozila jeho zabitím, pokud její podmínky nebudou splněny. Nakonec Hamás prohlásil, že jeho představitelé dali únoscům ultimátum, že Johnstona osvobodí silou. Lhůta ovšem už vypršela bez jakéhokoli výsledku.

Hnutí Hamás, pokud opravdu nestojí za Johnostonovým zmizením, bude mít velký zájem na jeho propuštění. Jeho neschopnost splnit své sliby, a především hrozba, že do Gazy nebudou jezdit západní novináři a humanitární pracovníci, je dostatečnou motivací. Hamás, izolovaný v Gaze jak Izraelem tak i Egyptem totiž pozornost a pomoc světa bude v následucjích měsících potřebovat.

Na druhou stranu, v uplynulých dnech jsme viděli v Gaze řadu incidentů, jako byly útoky na křesťanskou školu a kostel, za kterou pravděpodobně stojí lidí z Hamásu, i když oficiální politikou hnutí je na - tak jako tak nepočetné - křesťany neútočit. To ukazuje na to, že vedení Hamásu nemá úplnou kontrolu nad svými lidmi.

Štěstím Johnstona je, že má mocné přímluvce. Za propuštění Johnsona se staví řada organizací, především jeho zaměstnavatel BBC, jehož akcí se dnes měly zúčastnit tisíce lidí. Za propuštění Johnstona demonstrují novinářské svazy po celém světě, včetně blízkovýchodních, palestinské nevyjímaje. Shromáždění na Johnstonovu podporu se dnes koná i v Paříži přímo proti Eiffelově věži.

Johnstonův osud však v žádném případě není jedinečný. Podle údajů organizace Reportéři bez hranic bylo jen za letošní rok zabito 47 novinářů. 126 novinářů se ocitlo ve vězení, další jsou, podobně jako Johnston, uneseni, jen v Iráku jich je 14, aniž by širší veřejnost znala jejich jména.

Pozornost upřená na Johnstona také zcela zastínila osud jedenadvacetiletého Izraelce Gilada Schalita, jehož situace je pravděpodobně mnohem horší než Johnstonova. Od jeho únosu palestinským hnutím Hamás do Gazy uplyne za několik dní právě rok.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio