Ztracená civilizace z Perského zálivu?

10. prosinec 2010
Monitor

Úrodná oblast, kterou dnes překrývají vody Perského zálivu, mohla být domovem jedné z prvních lidských populací mimo Afriku.

V poslední době archeologové objevili důkazy o tom, že na pobřeží Perského zálivu asi před 7500 lety žili lidé. Na přibližně 60 nových nalezištích našli kamenné domy, dekorovanou keramiku, kosti domestikovaných zvířat a dokonce jeden z nejstarších známých člunů na světě. Pozoruhodné je, že tato vyspělá společnost jako by z ničeho nic vyrostla přes noc. Na archeologickém záznamu totiž nejsou žádné důkazy o tom, že by ji předcházela nějaká jiná, méně vyspělá lidská populace. Archeolog Jeffrey Rose z Birminghamské univerzity je přesvědčen, že klíč k celé záhadě leží pod hladinou zálivu.

Před 8000 let se zvedla hladina Indického oceánu a zatopila oblast o velikosti Britských ostrovů, která desetitisíce let předtím ležela nad hladinou moře. Tato „oáza Perského zálivu“, jak ji nazývá Jeffrey Rose, by lidem poskytovala ideální útočiště před pouští, protože do ní Eufrat, Tigris, a další řeky a podzemní prameny přiváděly sladkou vodu. Lidé migrující z Afriky by zde proto mohli zakládat trvalá sídliště o celé desetitisíce let dříve, než uvádějí současné migrační modely. Ty kladou datum první úspěšné migrace do doby před 50 000 až 70 000 lety. Není však vyloučené - a nasvědčují tomu i některé archeologické nálezy - že k ní došlo už před 100 000 let.

Zdroj: Current Anthropology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.