Žralok bílý a Jack Rozparovač

23. červen 2009

Žraloka bílého spojuje s Jackem Rozparovačem i jiná věc než jen hrůzyplná pověst. Podle nové studie si totiž stejně jako sérioví vrazi své oběti nevybírá náhodně.

Žralok bílý, známý také jako žralok lidožravý (Carcharodon carcharias), je vrcholový predátor, který se nezastaví ani před mláďaty těch největších druhů kytovců. V současné době je ohrožený vyhubením a o jeho potravních návycích víme jen málo. Biologové z Miamské univerzity na Floridě si při studiu žraloků vypůjčili metodu geografického profilování, kterou používají kriminalisté při řešení sériových vražd.

Zaznamenávali polohu 340 žraloků, kteří lovili lachtany jihoafrické (Arctocephalus pusillus pusillus) u pobřeží Jižní Afriky a výsledky "nakrmili" počítačový model. Vyšlo jim z něj, že žraloci si stejně jako sérioví vrazi svou kořist nevybírají náhodně. Při rozhodování, na kterého lachtana zaútočit, zvažují konkurenci v podobě jiných žraloků, světlost vody a podmínky, které umožňují rychlý útok či naopak únik.

Kritéria pro výběr kořisti jsou přitom u starších žraloků přísnější než u těch mladších. Důvody mohou být dva. Prvním je, že starý žralok už vyladil svou loveckou techniku a ví, za jakých okolností dosáhne nejlepších výsledků. Druhý je ten, že starší a větší žraloci své menší příbuzné vytlačují z nejlepších lovišť, a ti si pak musí hledat potravu i na méně výhodných místech.

Výsledky studie popisuje článek v Journal of Zoology

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.