Známkování

1. únor 2005

Čeští prvňáčci včera poprvé drželi v rukou pololetní vysvědčení, kde místo jedné velké jedničky byla série jedniček malých. Předcházela tomu velká diskuse dospělých, kteří kdysi místo série malých jedniček dostali v první třídě na pololetí jednu jedničku velkou.

Snad právě z nostalgie převládl ve veřejnosti názor, že hodnotit děti hned zkraje školní docházky z jednotlivých předmětů může být demotivující. Kdoví proč se mělo za to, že učitelé budou brát prvňáky za dospělejší, než byli ti loňští. Tragédie se nekonaly a radost ze "samých jedniček" byla možná větší než z jedné. Pro nové známkování se včera rozhodla i Evropská unie ohledně Kuby. Castrova diktatura měla poslední dobou na vysvědčení jednu velkou pětku poté, co před dvěma lety poslala z politických důvodů do vězení pětasedmdesát lidí. Z iniciativy španělských socialistů se ovšem v Evropě začalo diskutovat, zda ta pětka není pro Castra demotivující, a včera padlo rozhodnutí pozastavit diplomatické sankce.

Obrazně řečeno má Kuba nadále od EU pětku z mravů, ale jednotlivé země Unie mohou ocenit výborný prospěch třeba ze španělštiny či kultury, a co je nejpodstatnější, zvlášť se bude klasifikovat "konstruktivní dialog" a ekonomická spolupráce. Změna známkování v případě Kuby je ovšem na rozdíl od pololetních vysvědčení našich prvňáčků na pováženou. Castro sice v posledním roce propustil z vězení čtrnáct politických vězňů, u kterých hrozilo, že kvůli nemocem či stáří ve vězení zemřou, ale v celách stále zůstává jednašedesát lidí, kteří se provinili svobodomyslností. Z evropského odstupu se jedná o potížisty, co kazí kšeft s kubánskými doutníky, a EU usoudila, že v jejich případě postačí hodnotit lidská práva a politické svobody jako nepovinný předmět.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.