Změny v rakouské vládě - návrat Haidera na obzoru?

21. říjen 2003

"Hubert namísto Herberta" - tak nejnovější rošádu uvnitř vídeňské vlády lakonicky označuje rakouský deník Der Standard. Naráží tak na skutečnost, že ministra sociálních věcí a předsedu strany Svobodných Herberta Haupta ve funkci spolkového vicekancléře nahradí jeho stranický kolega a dosavadní ministr infrastruktury Hubert Gorbach. Haupt zůstane šéfem resortu sociálních věcí. Do sjezdu FPÖ, který je plánován na příští rok, bude také Haupt nadále vykonávat funkci prvního muže strany.

Přijde však o část svých předsednických pravomocí - o ty se totiž bude napříště muset dělit s Ursulou Haubnerovou. Tato bývalá poslankyně hornorakouského parlamentu se v uplynulých letech profilovala jako angažovaná bojovnice za práva dětí a žen a předsedá také ženské organizaci uvnitř strany Svobodných. To by však s největší pravděpodobností k vysokému stranickému postu nestačilo - mnohem významnější je v této souvislosti skutečnost, že Haubnerová je sestrou Jörga Haidera.

Právě korutanský hejtman má totiž současné změny ve spolkové vládě i ve vedení "své" strany na svědomí: ačkoli v současnosti oficiálně nezastává žádný post uvnitř Svobodných, byl to právě on, kdo se již několik měsíců snaží sesadit Herberta Haupta z čela strany. Pozorovatelé se shodně domnívali, že tak Haider činí proto, aby se do nejvyšší stranické funkce vrátil sám. A to nelze vyloučit ani nyní - vždyť jak lépe než přes svou sestru by si mohl zajistit kontrolu vedení FPÖ, aniž by se musel sám oficiálně angažovat? Stejně tak Haider již dlouho cíleně usiluje o personální změny ve spolkové vládě, jejíž složení v minulých týdnech označoval jako "katastrofu".

O tom, že Herbert Haupt bude zbaven vicekancléřských pravomocí, bylo rozhodnuto na tajném zasedání špiček Svobodných a koaličních lidovců v noci z neděle na pondělí. Výmluvné je, že o jeho výsledku jako první novináře v Klagenfurtu informoval právě Jörg Haider. Vzápětí informaci o změnách v kabinetu potvrdili lidovecký kancléř Wolfgang Schüssel a spolkový prezident Thomas Klestil.

Představitelé rakouské opozice nejnovější změny ve spolkové vládě ostře kritizují. "Kabinet je v posledním tažení," prohlásil podle agentury DPA předseda sociálních demokratů Alfred Gusenbauer. "Loutkoherec Haider pouze vyměňuje své marionety a zbavuje Haupta svéprávnosti," přisadil si jeho stranický kolega Peter Ambrozy. A skutečnost, že o celé záležitosti sdělovací prostředky jako první informoval korutanský hejtman, potom šéf Zelených Alexander van der Bellen označil jako další pád vlády do hlubin trapnosti a směšnosti.

Hubert Gorbach má podle rakouského tisku ve své straně pověst nepříjemně ctižádostivého kariéristy. Ve srovnání s Hauptem se však lépe dovede prezentovat na veřejnosti. Udržuje také úzké kontakty s mnoha lidovci a mnozí členové vlády si od této skutečnosti slibují lepší komunikaci obou koaličních stran. Jako svůj nejdůležitější úkol ve funkci vicekancléře Gorbach v pondělí označil "stabilizaci strany Svobodných ve vládě". Je však otázkou, jak velký prostor k vlastní politické iniciativě mu bude z Korutan vyměřen. Protože nejnovější změny ve vládě i uvnitř Svobodných je třeba chápat jako opětovné posílení vlivu šedé eminence strany Haidera, který, ač bez oficiální stranické funkce, v FPÖ nadále udává směr. Již za několik měsíců jej navíc v Korutanech čekají zemské volby - a po debaklu Svobodných při dolnorakouských zemských volbách z března tohoto roku je pro něj vítězství na domácí půdě otázkou politického bytí či nebytí.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio