Změnili Aboriginci australské klima?

30. červen 2011
Monitor

Vypalování vegetace zřejmě přineslo australským Aborigincům sušší a teplejší klima.

Když do severní Austrálie dorazili Evropané, zjistili, že místní Aboriginci před sezónou monzunů vypalují rozsáhlá území trávy a křovin. Cílem bylo stimulovat růst v nadcházejícím vlhkém období. Vypalovací praktiky Aboriginců patří k nejdiskutovanějším tématům jejich historie. Některé vědecké práce naznačují, že mohly být jednou z příčin zániku australské megafauny, k níž patřili obří klokani, vombati a vačnatí „lvi“. Jiné identifikovaly zeslábnutí monzunů, které mohlo být způsobeno zpětnou vazbou mezi zemí, jejím vypalováním a atmosférou.

Nejnovější studii na toto téma zpracoval tým australských a amerických vědců. Využil globální klimatické modely, které počítají s interakcemi mezi mořem, zemí, atmosférou a rostlinami. Během simulací vědci odstranili vegetaci z 20 % plochy severní Austrálie. Zjistili, že takový zásah by vyvolal změny klimatu v období od listopadu do prosince, které předchází hlavním monzunům. Celkový úhrn srážek v těchto měsících se snížil o více než 3 centimetry. Následkem toho se do atmosféry odpařilo méně vlhkosti a teplota vzduchu se zvýšila přibližně o 0,57 stupně Celsia. Jak se tedy zdá, Aboriginci své klima skutečně mohli ovlivnit.

Zdroj: Geophysical Research Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.