Zemanův stín

20. únor 2003

Otázka, jak naložit s bývalým šéfem politické strany, je velice delikátní. Dokonce ani v případech, kdy předseda demonstrativně odchází z politiky, není možné ho hodit přes palubu. Pud politické sebezáchovy mu totiž v takové chvíli velí plavat. To bude zřejmě případ sociální demokracie a Miloše Zemana.

Ten včera ve chvíli, kdy se sociální demokraté shodli na podpoře Jana Sokola jako prezidentského kandidáta, údajně vzkázal z Vysočiny, že za současného vedení ČSSD se přímé volby rozhodně nezúčastní. Takovým vzkazem bývalý předseda zjevně nabádá své stoupence k tomu, aby nehlasovali pro Jana Sokola a ani pro kohokoli jiného, a naznačuje, že pokud členská základna svrhne současné vedení, bude ochoten s podporou strany usilovat o prezidentství v přímé volbě. Kdyby záměrem Miloše Zemana doopravdy byl politický důchod, nebyl by podstoupil ponižující debakl ve Španělském sále. Špatně maskovanou snahou o návrat do politiky stranu rozděluje a důsledkem rozdělení jsou klesající volební preference. Vítězná volební procenta, za která ČSSD děkovala tomu, že Zeman z politiky odešel, jsou dnes pryč a podle čerstvého průzkumu CVVM by volby vyhrála ODS.

Občanští demokraté se určitě s odstoupivším předsedou domluvili lépe. Učinili jej předsedou čestným a trpělivě ho opakovaně nabízejí za prezidenta. Václav Klaus má důvod ke spokojenosti, jeho popularita, a tím i šance uspět v případné přímé volbě, po odchodu z čela strany roste. Současně díky věcné opoziční politice a jednotné linii sílí s novým předsedou i ODS. Bylo by zajímavé vyslechnout, co si o tom všem myslí Miloš Zeman. K tomu, aby svěřil své postřehy občanům, ale zřejmě ještě není ta pravá chvíle. Nejprve asi musí z politiky, ze které odešel, doopravdy odejít. Anebo se doopravdy vrátit.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.