Zeman for prezident?

25. září 2008

Král bonmotů se vrací. Prý ne do politiky, ale do veřejného života. Rozdíl má být v tom, že v politice se usiluje o funkci a ve veřejném prostoru o jeho kultivaci. Problémů je tu hned několik: Za prvé se bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman těžko může někam vracet, když ze scény českého politického a veřejného života nezmizel nikdy:

0:00
/
0:00

po prezidentské volbě v roce 2003, ve které proti svému očekávání prohrál, sice odešel naoko dělat důchodce na Vysočinu, ale odtud, v převlečení za osamoceného jezevce, pilně glosoval politiku dál. Ať už ve svých politických memoárech, nebo v četných rozhovorech pro média.

A kdyby jenom glosoval. Na práci měl své věrné. Ti založili už v roce 2004 vnitrostranickou platformu s cílem svolat mimořádný sjezd a odstranit tehdejší vedení.. To vše zahaleno do verbální mlhy o lpění na sociálně demokratickém programu a blahu lidu. Špidlův nástupce Paroubek byl zpočátku podle Zemanova gusta: svědčil o tom mimo jiné i "zcela soukromý" společný víkend manželů Zemanových u Paroubků na chalupě, obležené novináři. Místo informací se jim ovšem dostalo jen legendárního gesta tehdejší paní Paroubkové, která jim v okně ukázala manželovy plavky. Paroubek dneska o svých začátcích v čele ČSSD říká, že chtěl tenkrát situaci zklidnit a proto usiloval - upřímně a možná i naivně- jak to formuluje- o dohodu se Zemanem. Teprve s odstupem prý pochopil, že Zeman měl již tehdy jiné osobní záměry. Jaké? Na svém blogu o tom Paroubek píše, že se chtěl vrátit do politiky, což by ovšem šlo až tehdy, kdyby volby pro ČSSD skončily katastrofou. K údajně skutečným důvodům své roztržky se Zemanem před dvěma lety Paroubek říká, že mu Zeman po volbách v roce 2006 doporučoval svou šedou eminenci Šloufa jako prý nejlepšího manažéra ve straně. Pro Paroubka ale prý nebyl tento "komunistický aparátčík" přijatelný.

Zrovna tak nevyhověl Paroubek Zemanovu údajnému nátlaku na to, aby některé sociální demokraty vyškrtl z kandidátek do sněmovny. Způsob, jakým si Miloš Zeman od té doby počíná, vidí Paroubek jako"drobnou politickou guerillou".

Tato "guerilla" si ovšem právě otevřela v centru Prahy kancelář a chystá se za dva týdny na sjezdu v pražském Kongresovém centru ustavit jako občanské sdružení přátel Miloše Zemana. Přihlášených a sympatizantů už je údajně kolem tisíce. Přesně jak to už na začátku léta předpověděl "nejschopnější manažéř strany" Šlouf na stránkách Práva.

Zemanův comeback má ovšem jednu zásadní vadu na kráse: kalkuluje totiž s krátkou pamětí lidí. Byl to Miloš Zeman, za jehož aktivního působení politická scéna zhrubla. V souvislosti se 27 sociálně demokratickými poslanci, kteří ho při prezidentské volbě "podrazili" a nedali mu hlas, hovořil například o nutnosti "deratizovat sociální demokracii". A to byly ještě ty slabší Zemanovy výroky. Jestliže chce teď kultivovat veřejný život a bere si na pomoc Grégra se Šloufem, je to, jak to nazval jeden Zemanův příznivec v internetové diskusi k dnešní zprávě o otevření kanceláře sdružení, "jako kdyby to říkali Dalík s Tluchořem". A další píše: "Zemana jsem měl docela rád, ale když vidím jeho spojení se starými strukturami typu Šloufa, Grégra a spol. tak není co řešit. Není? Přátelé Miloše Zemana míří se svým chráněncem vysoko: eventuálně až na Hrad.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio