Železnice 3 × 5 mm! Nejmenší model na světě

3. listopad 2009

David K. Smith je umanutý modelář. Pro model své železnice potřeboval za výlohu modelu obchodu model železnice. A vyrobil si ho!

Asi jste si v dětství hráli s vláčky a stavěli si různé tratě z dílů modelové železnice. Jenže stavba vláčků se může stát posedlostí i v dospělém věku, dokazuje to např. webový vývojář David Smith z New Jersey. Ten sestrojil vláček, zmenšený k reálnému vlaku v poměru 1:35 200. Celá jeho trať i s přírodními detaily má rozměry jen 3 x 5 mm.

Jak malý je tenhle mikrovlak? Běžné typy modelů se vyrábějí například v poměru zmenšení 1:87 (velikostní kategorie H0, u nás je známá pod názvem německého výrobce PIKO), 1:120 (TT) a 1:160 (N). Nejmenší běžně prodávaná velikostní kategorie Z má poměr 1:220, uvedla ji na trh v roce 1972 německá firma Märklin.

David Smith si doma vyrábí malé železnice už od r. 1965. Jeho poslední rekordně malý vlak má lokomotivu, 5 vagónů a jezdí po oválné dráze, která projíždí i tunelem. Vedle dráhy stojí několik domků a stromů. Smithův model si sice vyžádal náklady pouze 11 dolarů, zato však mnoho měsíců práce. Na mikromodelu pracoval od roku 2007. Postupoval tak, že udělal zmenšený model modelu - na model železnice z kategorie N - 1:160 - aplikoval zmenšení, odpovídající kategorii Z, tedy 1:220. To má svůj důvod - autor doma provozuje rozsáhlejší železnici velikosti Z, v jejím rámci existuje i model realistického obchodu s vláčky, kde je ve výloze vystaven právě tento vláček relativní velikosti N.

Pohon mikrovlaku

Hlavním problémem u takhle malých mechanismů jsou tření a pohon. Ve skutečnosti žádný podobně zmenšený mechanismus nemůže mít motorek uvnitř. Celý vlak je napevno připevněn k rotující oválné trubici, která je přímo poháněna externím elektromotorkem. Na jeho těle vlastně spočívá i celá destička se železnicí. Osa motorku je vzhledem k rovině destičky kolmá. Vagóny přitom nejsou ničím jiným než "zuby", které jsou vyřezány na konci oválné trubice. Dalším použitým materiálem je velmi tenký polystyren. Mikrovláček je tedy spíše jen funkční nápodobou, ale i tak zasluhuje obdiv.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.