Zelenskyj doma ztrácí popularitu, lidé jsou unavení. Summit NATO mu ale přilepší, míní ukrajinista Kalina

8. červenec 2024

Třídenní summit Severoatlantické aliance ve Washingtonu skončí jednáním mezi členskými zeměmi a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Spojené státy během summitu informovaly, že stíhačky F-16 z Dánska a Nizozemska už jsou na cestě na Ukrajinu. „Zelenskyj se bude především vracet s morální posilou a povzbuzením, že podpora Západu pokračuje,“ říká v Ranním Plusu ukrajinista Petr Kalina z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Výsledkem summitu je dodání dalších protivzdušných systémů obrany amerických stíhaček F-16, příslib garance dlouhodobé pomoci i dalších peněz. Znamená to, že Volodymyr Zelenskyj se bude vracet z Washingtonu jako z úspěšné mise? Nebo něco chybí?

Dá se říct, že ano. Nakolik jsem mohl ještě dnes (ve čtvrtek) ráno sledovat ukrajinská média, tak ohlasy jsou velmi pozitivní. Prezident Zelenskyj se bude především vracet s morální posilou a povzbuzením, že podpora Západu pokračuje. Ale jsou tam určité rezervy.

Čtěte také

Volodymyr Zelenskyj už dříve říkal, že by potřeboval celkem 128 stíhaček F-16. Zde se mluvilo o 70 kusech. To je pro Ukrajinu zatím nedostatečné. Pozitivní jsou samozřejmě protivzdušné obranné systémy Patriot, ale Ukrajina potřebuje také útočné rakety.

Ukrajinci zjistili, že potřebují techniku, která dosáhne na ruské území. Je levnější a účelnější útočit na ruské muniční sklady, letiště, odpalovací systémy a továrny než sestřelovat rakety nad vlastním územím.

Toto zatím zůstává nevyjasněné. Jsou naplánována ještě další bilaterální setkání Zelenského s představiteli států NATO, takže ještě uvidíme.

Ve Washingtonu zaznělo, že budoucnost Ukrajiny je nezvratně v Severoatlantické alianci, zároveň ale lídři nestanovili žádný časový rámec. Jak to Ukrajinci vnímají? Rozumí tomu, že se členy aliance před koncem války s největší pravděpodobností nestanou?

To je pro Ukrajince problém. Nejraději by byli členy NATO, aby jim ostatní státy mohly pomoct proti ruské agresi.

Petr Kalina

Na druhou stranu chápou, že jsou ve válečném konfliktu s jadernou mocností, a kdyby se aktivoval článek 5 o kolektivní obraně, tak by se západní svět dostal do válečného konfliktu s jadernou mocností. Toto vnímání je ambivalentní.

Říkáte, že Volodymyr Zelenskyj se vrátí do Kyjeva s morální posilou a povzbuzením. Jak mu tato jednání a přísliby spojenců pomáhají pro jeho politickou image na domácí scéně? Sbírá tím body i pro budoucí prezidentské volby, které se zatím odložily?

Pokud sbírá body, tak toto budou jedny z těch pozitivních, ale jinak Zelenského podpora velmi výrazně klesá. Lidé už jsou z tohoto unavení.

Jestli si tím zajistí i budoucí prezidentské místo, pokud o něj bude usilovat, to uvidíme až v budoucnosti. Obávám se, že to nenastane brzy. Je to budoucnost poněkud vzdálená.

Trump prezidentem?

Severoatlantická aliance se preventivně a v obavách chystá na případ, že se do čela USA postaví znovu Donald Trump. Jak se na takovou situaci chystá Ukrajina?

Ukrajina to sleduje s velikými obavami. Obávají se, že by Spojené státy přestaly podporovat Ukrajinu – ať už dodávkami nebo finančně. Proto se Ukrajina spoléhá na NATO jako celek bez Spojených států.

Summit ukázal, že NATO jako takové bude Ukrajinu podporovat, ať už k tomu Spojené státy postaví jakkoliv. Toto je pro Ukrajince další z pozitivních bodů summitu – NATO přislíbilo podporu, zazněly přesné částky, které budou na příští rok vyčleněny a tak podobně.

To znamená, že například výroky Donalda Trumpa, že by jako prezident ukončil válku během jednoho dne, uzavřel by dohodu s Ruskem a možná mu podstoupil některá jím okupovaná území, jsou něco, co ukrajinská média asi pravidelně reflektují?

Ano, to je stále pro Ukrajinu naprosto nepřijatelné, že by se území, o které přišla, měla vzdát. I z tohoto důvodu se případného Trumpova zvolení bojí. Oficiální narativ na Ukrajině zůstává takový, že žádné území, které Rusko dobylo, mu postupovat nebude.

Poslechněte si rozhovor s ukrajinistou Petrem Kalinou v úvodu článku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.