Zeď

12. červenec 2004

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu rozhodl, že zeď budovaná Izraelci kolem palestinského západního břehu Jordánu je nezákonná. Sotva mohl rozhodnout jinak, jestliže části bezpečnostní bariéry procházejí palestinským územím, nikoli po jeho obvodu.

Důsledky zmíněného soudního výroku ovšem budou veškeré žádné. Zeď, která brání pronikání sebevražedných atentátníků z Palestiny do Izraele, se totiž osvědčila, její bourání by bylo sebevražedným počínáním z pohledu Izraele. Verdikt z Haagu by měl reálnou váhu v případě, kdyby soudci byli schopni zakázat militantním organizacím v Palestině zabíjet lidi v kavárnách, autobusech či na tržištích. Zeď je totiž pouze jedním aspektem probíhající války a její stržení by neznamenalo konec arabského snu o zahnání Židů do moře. Pokud tedy v moci Mezinárodního soudního dvora není ukončit konflikt, je s podivem, že se vůbec zabýval jedním z jeho důsledků.

V obtížné situaci je i generální tajemník OSN Kofi Annan, který z jedné strany uznává fakt, že izraelská vláda má právo a povinnost chránit své občany, nicméně nemůže neříct, že tak má činit v souladu s mezinárodním právem a musí respektovat zájmy Palestinců. Těm totiž zeď na některých úsecích skutečně komplikuje život. Mezinárodní soud v Haagu jim dal za pravdu, že je nepohodlné jezdit do práce komplikovanou oklikou a absolvovat neustálé kontroly, nicméně jestliže nejsou Palestinci schopni přesvědčit své radikály, aby přestali s atentáty, nezbude jim než si na bezpečnostní bariéru zvyknout. Nakonec to snad bude pro Palestince snazší, než kdyby si měli Izraelci zvykat na to, že je někdo kdykoli a kdekoli může zabít či zmrzačit. Ta zeď je nepochybně nezákonná. Ale pokud zachraňuje lidské životy, díky za ni.

autor: iho
Spustit audio