Ze syrského Aleppa prchají desetitisíce lidí do Turecka. To je ale odmítá vpustit

Důvodem hromadného exodu je silná ofenziva syrské armády proti opozičním silám. Jednotky syrského prezidenta Bašára Asada podporuje ruské letectvo.

Uprchlíci z Aleppa směřují do Turecka, to pro ně ale zatím odmítá otevřít své hranice. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zatím pouze prohlásil, že jeho země utečence přijme, pokud tito lidé nebudou mít jinou možnost.

Komentátor slovinského listu Delo si všímá skutečnosti, že syrský režim nemá jen podporu ruského letectva, ale také íránských milic. A jejich příslušníci nemají s posledními obyvateli už téměř zcela zničeného Aleppa žádné slitování.

„Syrský prezident Bašár Asad s pomocí Kremlu pokračuje ve svém úsilí vybudovat novou Malou Sýrii výhradně pod šíitskou nadvládou,“ podotýká autor komentáře ve slovinském deníku Delo.

Čtěte také

Analytik dánského listu Politiken se zamýšlí nad rolí, jakou v syrském konfliktu hraje Rusko: „Západním i arabským vládám je úplně jedno, že ruské letouny bombardují cíle v Sýrii. A ruský prezident Vladimir Putin to dobře ví. Mezi syrským civilním obyvatelstvem přitom Rusové rozsévají jen smrt a zmar. Ale pořád jim to prochází.“

Během prvních let syrského konfliktu se přitom Putin držel zpátky. Tehdy ještě nejspíš věřil tomu, že Západ - a možná i některé arabské země - se chtějí zapojit do řešení občanské války a donutit tamního diktátora k odchodu ze scény.

„Jenže to se nestalo. A tak Putin do oblasti vyslal své vlastní letouny. Ne pro dobro tamního obyvatelstva, ale proto, aby zachránil diktaturu,“ čteme na stránkách dánského deníku Politiken.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio