Že se na Donbase mluví rusky, nic neznamená. V Charkově taky, přibližuje ukrajinistka a bohemistka Burdiak

26. únor 2022

Oblast Donbasu je dnes ovládaná separatisty, podle ruského prezidenta Vladimira Putina to není součást Ukrajiny. „Donbas byl součástí Ukrajiny a stále jí je. A to, že se tam mluví převážně rusky, nic neznamená,“ tvrdí bohemistka a ukrajinistka Marta Burdiak ze Lvova. A srovnává: „Ostatně i v Charkově se mluví rusky. A nikdo nemůže popřít, že jde o ukrajinské město. Ovšem v roce 2014, kdy vznikaly separatistické republiky, byla snaha o vznik takové republiky v Charkově.“

„Charkovští Ukrajinci tehdy kladli velký odpor a bojovali za to, aby město zůstalo ukrajinské,“ připomíná Burdiak.

Zvláště na přelomu 50. a 60. let minulého století byl na Ukrajině velmi silný odpor proti tehdejší sovětské moci. „Tam byly vždy vlivy různých nadvlád velice silné, a to právě i kvůli vzdoru. Ukrajinci se nechtěli podrobit,“ dodává ukrajinistka a bohemistka.

Na Ukrajině byly vždy vlivy různých nadvlád velice silné, a to právě i kvůli vzdoru. Ukrajinci se nechtěli podrobit.
Marta Burdiak

Sama Ukrajina je ale mnohonárodnostním státem a kromě rusky mluvících Ukrajinců a těch, kteří se hlásí k ruské národnosti, žijí na území také Rumuni i početná židovská komunita.

„Ta je soustředěna zvláště oblasti Oděsy. Historicky bylo židovské osídlení vymezeno Ruskem právě na jih Ukrajiny. A jelikož je Oděsa velké přístavní město a obchodní křižovatka, tak i židovské komunita byla velmi početná,“ připomíná badatelka.

Čtěte také

Aktuální vojenský střet mezi Ruskou federací a Ukrajinou vnímá ukrajinistika právě jako boj o sebeurčení ukrajinského národa.

„Naše armáda momentálně dělá vše pro to, aby uhájila naší nezávislost. Všechno je moc čerstvé, ale to, s jakým nasazením pracuje naše armáda, je skutečně neuvěřitelné. Brání naše území a my jsme na svém území, proto má motivaci bránit svou zemi do poslední kapky. Jsem přesvědčena, že Ukrajinu ubráníme,“ shrnuje Marta Burdiak.

Jaký je rozdíl mezi ukrajinštinou a ruštinou? Jak a kdy se setkávaly v dějinách ruská a ukrajinská kultura a jazyk? Ve Studiu Leonardo se k Martě Burdiak přímo z Kyjeva přidá Alla Větrovcová, ukrajinistka a spolupracovnice Českého rozhlasu, která popíše, jak se povinně v době sovětské a ruské moci měli Ukrajinci stydět mluvit rodným jazykem na veřejnosti.

Poslechněte si celé Studio Leonardo, moderuje David Šťáhlavský. 

autor: David Šťáhlavský
Spustit audio