Zbožňuji vosí hnízda a pavučiny. Mají krásnou grafiku, přiznává knihař

22. únor 2023

Lubomír Krupka tvrdí, že knihařina nese poselství předků, má duši a krásně voní. „Asi mají všichni v paměti zafixováno, že knihařství vždy trošku zavánělo po klihu. Tak ten my samozřejmě používáme, ale i jiná lepidla – disperzní, klasický škrob, škrobová lepidla apod. –, takže se to tam všechno dohromady mísí. Dole ve strojovně se zas mísí pach oleje a spáleného kovu, tiskových barev. Dohromady je to směsice různých vůní a pachů a někdy to i voní,“ potvrzuje.

Letos má Krupka dostat cenu za nejlepší autorskou Knihu roku. Nejvíc je ale pyšný na práce spojené s přírodou. „Úplně zbožňuji vosí hnízda a pavučiny, což jsou přírodní objekty, které po konci sezony z přírody definitivně zmizí,“ prozrazuje.

Čtěte také

„Vždy mě strašně lákalo nějak tyto výplody přírody zachytit, nějak je fixovat – nemyslím nakreslit, ale přímo je z přírody sejmout,“ dodává. Kupku zajímá i kůrovec: „I kůrovcové požery – to je prostě úžasná grafická práce a vždy jsem to chtěl nějak podchytit.“

Kůrovec dělá grafiku na kůře stromů, ale knihař tuto kůru použil na obálku knih, stejně tak jako pavučiny. „Je to vlastně jednoduché: naředěnou tiskovou barvu nastříkám na pavučinu – a nesmí jí být hodně ani málo. A pomocí papíru se diagonálním způsobem pavučina sejme, na ten papír se vlastně obtiskne a zůstane na něm a tohle všechno musí nejdřív uschnout,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Nejdřív samozřejmě vyženu pavouka, ale on si je schopen udělat do druhého dne pavučinu novou. V podstatě je to velice jednoduchý princip.“ Vosí hnízda pak jsou podle něj neuvěřitelné autorské unikáty.

„Mě fascinuje se na to už jen dívat. Když se díváte na vosí hnízdo a když si jednotlivé segmenty rozeberete, vidíte úžasnou barevnou škálu: od bílé přes šedou až do modré. A připadá mi to jako krásná grafika, na kterou se rád dívám,“ uzavírá.

Celé Hovory Lucie Vopálenské najdete v audiozáznamu, poslechněte si, dozvíte se víc.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související