Zápisník Martiny Vackové z Cannes. Filmová událost číslo jedna očima a mikrofonem editorky Plusu

20. červenec 2021

Více filmů, méně lidí – to se stalo skrytou linkou letošního filmového festivalu v Cannes, který platí za největší filmovou událost světa. Velká jména ale na přehlídce nechyběla, za účasti hvězd, jako jsou americká herečka Jodie Fosterová, španělský režisér Pedro Almodóvar nebo korejský režisér Pong Čun-ho, festival ve francouzském Cannes se konal jeho 74. ročník. Přehlídkou vás v audioseriálu provází editorka Plusu Martina Vacková.

Festival začal v úterý 6. července za velmi přísných hygienických opatření. Na zahájení přesto nechyběla slavná jména jako Spike Lee, Sean Penn, Adam Driver nebo Marion Cotillardová.

Soutěžní číslo jedna měl zahajovací film Annette, který hned po světové premiéře vstoupil do široké distribuce ve Francii i v Česku.

V první polovině festivalu dominovaly francouzské filmy, třeba snímek Françoise Ozona, jehož název se dá přeložit jako Všechno šlo dobře. Film ukazuje vztah mezi umírajícím otcem a jeho dcerou.

V Cannes se představil i nový snímek režiséra Olivera Stonea, který se vrací na místo, kde byl zavražděn americký prezident John F. Kennedy. Stone ve svém dokumentu tvrdí, že existuje více vyšetřovacích verzí, které si protiřečí, a odkazuje se na dosud neznámé informace, které by měly vejít ve známost až v roce 2029.

Zlatá palma pro odvahu a dynamiku

Zlatou palmu, hlavní cenu mezinárodního filmového festivalu v Cannes, na letošním 74. ročníku získal snímek Titane francouzské režisérky Julie Ducournauové. Ta se tak stala teprve druhou ženou s tímto oceněním v historii festivalu.

„Už po projekci filmu bylo jasné, že vyvolal reakce. A že všichni v něm našli něco, v čem vyčníval mezi ostatními soutěžními filmy. Má dynamiku, odvahu a velmi kruté scény, hrdinkou je totiž masová vražedkyně,“ přibližuje filmová publicistka Vacková a dodává: 

„Snímek vychází z céčkových žánrů, z hororů a thrillerů, ale hranice žánrů překračuje a míří k umění.“

O velkou cenu poroty, která by se dala označit za druhé místo, se podělily filmy Hrdina (A Hero) íránského režiséra a držitele dvou Oscarů Asghara Farhádího a Kupé č. 6 (Hytti nro 6), který ve finsko-estonsko-ruské koprodukci natočil finský režisér Juho Kuosmanen.

Více si poslechněte v audiozáznamu. Ve vysílání Plusu uslyšíte i další postřehy Martiny Vackové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.