Zákulisí chovu slonů

23. září 2010

Které zvíře by nemělo chybět v žádné zoologické zahradě? První nebo druhý živočich, který vás napadne, bude pravděpodobně slon. Mají ale u nás slony všechny zoologické zahrady? Jaká je vůbec historie jejich chovu v zajetí?

Na rozdíl od jiných velkých savců byli sloni, hlavně sloni indičtí, kroceni jako "domácí zvířata" od pradávna. Africké slony lidé ochočovali v daleko menší míře, ale také už před naším letopočtem - v dobách Římského impéria. V té době byla zvířata používána i na válečná tažení. Nejznámější je příklad vojevůdce Hannibala, ale i další vojska přivedla na svých taženích slony do Evropy.

Kde můžete vidět slony u nás

První slon, kterého mohli návštěvníci vidět v některé z našich zoologických zahrad, byl samec slona indického Baby. Do pražské ZOO se dostal v roce 1933. Na prvního slona afrického jsme čekali dalších dvacet let - do roku 1953 kdy se opět do pražské ZOO dostal samec Petr I.

Od té doby prošlo šesti z našich celkem 15 zoologických zahrad celkem 32 slonů indických a 27 slonů afrických.

Dnes můžete vidět tři slony indické v Praze, dva v Liberci, Ostravě a v Ústí nad Labem. Slony africké u nás chová ZOO ve Dvoře Králové (3) a ZOO Lešná ve Zlíně (3).

Více se dozvíte v přírodovědném magazínu Natura.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.