Zákon má platit pro všechny, říká Ivan Pilný (ANO) k žádosti KDU-ČSL o výjimky z EET

16. červen 2016

Ve stínu aktuálního konfliktu o reformu policie doutná v řadách koalice další spor, který se má už od 1. prosince letošního roku týkat místních hoteliérů, restauratérů a postupně i dalších podnikatelů. Elektronická evidence tržeb ještě nezačala platit a lidovci už navrhují změny. Ministr financí Andrej Babiš ale označuje tento zákon za zásadní pro lepší výběr daní.

KDU-ČSL žádá, aby nemuseli tisknout stvrzenky a online je odesílat ministerstvu financí alespoň ti, kteří si podnikáním jen přivydělávají a nemusí platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Hosty ve vysílání jsou Jaroslav Klaška, lidovecký poslanec a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru, který s návrhem přišel, a člen sněmovního hospodářského výboru za ANO Ivan Pilný.

„KDU-ČSL podporuje elektronickou evidenci tržeb, ale od počátku jsme měli za to, že ti nejmenší mikropodnikatelé nebo lidé, kteří si pouze přivydělávají ke svému jinému hlavnímu příjmu, tak by nemuseli podléhat EET, protože jsme byli pro, aby to bylo pro vybrané obory – zejména ty, kde dochází k daňovým únikům,“ říká Jaroslav Klaška.

Ivan Pilný oponuje: „Novelizovat zákon, který ještě vůbec nevstoupil v platnost, a nejsou s ním žádné zkušenosti samozřejmě není příliš rozumné. A druhý důvod, který je stejně závažný – otevírat tento zákon znamená koledovat si o podobný způsob projednávání, který už tady byl a který bude blokovat Poslaneckou sněmovnu a ohrozí další zákony, které bychom měli přijmout.“

Zajímá vás celá diskuse? Poslechněte si záznam pořadu Pro a proti. Najdete ho v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: ves , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.