Zákaz „hackovací hračky“ Flipper Zero? Zařízení údajně napomáhá při krádežích aut

16. únor 2024

Kanadská vláda chce zakázat prodej zařízení Flipper Zero, který využívá vysílač a přijímač v bezdrátových pásmech tak, že ho jeho uživatelé mohou využívat ke „škodění“ ostatním. Zvládne například zahltit smartphony v okolí, ovládat televize na veřejných místech nebo kopírovat přístupové karty. V poslední době ho ale údajně začali využívat i zloději aut.

Přístroj Flipper Zero, který se nevyužívá pouze v Kanadě, ale po celém světě, bude nejspíš zakázán. Kanadská vláda se tak rozhodla kvůli zlodějům, kteří přístroj začali využívat při krádežích automobilů. Údajně jim dokáže pomoct se zjišťováním kódů z bezkontaktních klíčů. Výrobci přístroje ale tvrdí, že to možné není, protože systém v autech je už od 90. let natolik zabezpečený, že ho Flipper Zero neprolomí.

Podle Petra Koubského z Deníku N jsou jakékoliv zákazy v tomhle případě nesmyslné.

„Skuteční zločinci používají bezpochyby daleko pokročilejší zařízení, toto je hračka. Zábavná a zajímavá. Přiznám se, že bych ji docela rád měl doma na hraní, ale není to nic, s čím by se dalo způsobit něco, nějaké skutečné bezpečnostní průniky nebo škody,“ říká Koubský.

Čtěte také

Některé technologie ale opravdu úplně neprůstřelné nejsou a Flipper Zero částečně slouží i k tomu, aby poukazoval na tyto bezpečnostní nedostatky. Podle Koubského platí, že když je nějaký přístroj nebo software možné napadnout pomocí Flipper Zero, tak ho opravdoví zločinci dokážou prolomit už dlouho.

Ve Spojených státech například přibývá zločinců, kteří pomocí elektronických chytrých zařízení narušují Wi-Fi sítě v bytech nebo domech, které chtějí vykrást. Spousta bezpečnostních zařízení je připojena právě k Wi-Fi sítím a jejím narušením nebo odpojením se zařízení mohou poškodit.

„Rozhodli jsme se, že na tyto technologie, nejen na bezdrátové, ale na digitální technologie obecně, budeme hodně spoléhat. Hodně se jim svěříme, tím pádem na sebe přebíráme i rizika, která přinášejí. Je to líc a rub mince. Jedno bez druhého prostě nejde a ten rub nepřestane existovat kvůli tomu, že se v Kanadě nebo kdekoliv jinde zakáže Flipper Zero,“ komentuje Koubský.

Nejzodpovědnější AI chatbot na světě, výjimky z regulace online platforem a vlastní AI doma v počítači. To jsou další témata magazínu Online Plus. Moderuje David Slížek.

autoři: David Slížek , aste
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.