Zájem o Turecko

11. prosinec 2002

Je výhodné být ve správnou chvíli na správném místě, ale ještě lepší je být na správném místě stále. To je případ Turecka, a to je nepochybně i důvodem, proč se včera americký prezident připojil ke schůzce, kterou měla jeho poradkyně pro otázky národní bezpečnosti s předsedou turecké vládní Strany spravedlnosti v Bílém domě.

Turecko je z Bushova pohledu na správném místě díky leteckým základnám, ze kterých je blízko do Iráku. Drobnou komplikací ohledně jejich využití k bombardování Saddáma Husajna je veřejné mínění. Třiaosmdesát procent Turků si útok na Irák ze svých základen nepřeje. A tak se zřejmě včera Bush Erdogana ptal, čím by si Turky nejlépe naklonil a jeho host si postesknul, že z Turecka je sice blízko do Iráku, ale daleko do Evropské unie. Takto lze vysvětlit, proč Bush prohlásil, že Spojené státy budou stát Turecku po boku v jeho snaze vstoupit do EU. Drobnou komplikací ohledně Bushovy přímluvy za turecké členství ovšem bude, že z Ameriky je to k Evropské unii dál, než z Turecka. EU má s USA řadu nevyrovnaných účtů a názorových sporů. Připomeňme například americká ochranářská cla na hutní výrobky, americkou neochotu snižovat emise skleníkových plynů anebo americkou zálibu v geneticky pozměněných potravinách či trestech smrti.

Působí nepravděpodobně, že by zrovna Bush mohl Turkům vylobovat v Kodani stanovení data vstupních rozhovorů. Turci ovšem zřejmě věří v dlouhé prsty Bushovy administrativy a znají svou strategickou cenu. Nemohli přehlédnout, že zrovna letos byla nejkrásnější dívkou planety zvolena turecká krasavice. Zda porotce při výběru vedl vkus, politický instinkt anebo něčí přímluva, se neví. Že se ta slečna narodila ve správnou chvíli na správném místě je ale jisté.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.