Záhada rozmnožování přilepených korýšů

16. leden 2013
Monitor

Mořští korýši vilejši se nerozmnožují jen samooplozením nebo sexem se svými sousedy. Nová studie prokázala, že existuje ještě třetí způsob.

Vilejši žijí přisedle na skalách a celý svůj život stráví doslova přilepeni na jednom místě. Pak se ale nabízí otázka, jak to dělají s rozmnožováním, protože jejich spermie nedokážou plavat. Některé druhy jsou schopné samooplození, jiné mají velmi dlouhý penis, který až osmkrát přesahuje délku těla vilejše a kterým sameček dosáhne i na vzdálenější samičku. Existují ale i vilejši jako druh Pollicipes polymerus, který žije na pacifickém pobřeží Severní Ameriky. Samooplození u něj nikdy nebylo pozorováno a délka penisu je na poměry vilejšů skromná, protože jen tak tak přesahuje délku těla.

Záhadu jeho rozmnožování nyní rozluštil tým kanadských a amerických biologů. Nasbírali samičky vilejšů, které se nacházely mimo dosah jakéhokoli samečka, ale které byly plné oplodněných vajíček. Genetickými testy pak určili otcovství. Výsledky prokázaly, že všechna vajíčka byla oplodněna jiným vilejšem, což vyloučilo možnost samooplození. Jedinou možností tak je, že samečci vilejšů Pollicipes polymerus svěřují své spermie vlnám a doufají, že je některá samička zachytí.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.