Žádná protiproganda: stačí zaujmout prostého ruského občana, říká o mediálních plánech EU novinář

20. květen 2015

Evropská unie se rozhodla aktivně bojovat proti tomu, co považuje za ruskou propagandu. Ve čtvrtek v lotyšské Rize představí první ucelené návrhy, jak hodlá postupovat.

Symptomů informační války, zvláště v souvislosti s ukrajinskou krizí, se objevilo i v Česku mnoho. Jde hlavně o internetové projekty, které tvrdí, že mainstreamová média buď lžou, nebo neříkají celou pravdu, doloženy jsou i případy ovlivňování diskuzí pod články.

Tým, který připravuje materiály pro Evropskou komisi vede Polák Jerzy Pomianowski, se kterým hovořil šéfredaktor serveru Hlídací pes Robert Břešťan.

„Evropská nadace pro demokracii se v první fázi soustředila hlavně na ruskojazyčný svět,“ uvedl v Ranním Plusu publicista.

Ruská mediální ofenziva se sice soustředí i na západní svět, ale prvotní evropská odpověď se chce zaměřit na to, aby poskytla alternativu Kremlem řízeným médiím v ruskojazyčném světě.

Strategie má tři základní tři body, tlumočil evropské plány Břešťan.

„Má vzniknout ruskojazyčný hub, který by ztělesňoval hodnoty poctivé žurnalistiky, dále jakási továrna na obsah zaměřená na nezpravodajskou část vysílání, tedy například reality show, satirické pořady, dokumenty, které ukáží obraz putinovského Ruska.“

Další instancí bude takzvané centrum excelence, které by mělo pořádat profesionální tréningy a programy podporující mediální gramotnost. „Teprve potom bude moci vzniknout ruskojazyčná televize,“ dodal šéfredaktor.

Cílem ale není rozhodně žádná protipropaganda, nejde o snaha přebíjet jednu propagandu druhou. „Podstatná je právě zajímavost, aby to nebylo jenom zpravodajství, ale plnoformátová nabídka toho, co zaujme i prostého občana,“ shrnul evropský záměr Robert Břešťan.

Dorazín: Rusko zdatně rozšiřuje své informační pole

Moskevský zpravodaj Martin Dorazín potvrdil, že ruská média často s objektivním zpravodajstvím, zejména pokud jde o záležitosti týkající se Ukrajiny, nemají vůbec nic společného.

Navíc je dostupnost alternativních médií nebo internetu mimo velká města a v ruských provinciích špatná, takže se diváci spokojí s tím, co jim předloží hlavní státní média.

„To pak považují za správné, objektivní, nezamýšlejí se nad tím, že může existovat jiný názor a úhel pohledu. Lze říci, že lživý názor státních médií často konvenuje s tím, co si diváci kdesi v hloubi duše mysleli, to znamená především, že Západ nenávidí Rusko a chce ho zničit.“

Podle Dorazína došlo za poslední dobu k důležitému posunu: dříve Rusové oslovovali především své menšiny v zahraničí, teď se tamtéž snaží oslovit publikum i jiné než ruskojazyčné.

„Rusko rozšiřuje své informační pole velmi zdatně. V médiích působí řada západních novinářů, kteří ruskou propagandu šíří. Je pravda, že někteří z nich to prohlédli velmi záhy, a ani vysoké platy jim nestačily, aby byli schopni a ochotni ji hlásat dál a z těchto médií odešli.“

V oboru fungují lidé velice loajální politice Kremlu, silná je i autocenzura. „Ruští novináři v hlavních médiích mají velmi slušné platy a sociální zázemí, a to je také drží u toho, aby říkali, co si jejich vedení přeje slyšet,“ opsal současnost ruské oficiální žurnalistiky zpravodaj Martin Dorazín.

autoři: oci , bum
Spustit audio