Za pomoc uprchlíkům vězení. V Maďarsku bují neskrývaný fašismus, píše slovenská Pravda

1. červen 2018

Komentátorka slovenského deníku Pravda Silvia Ruppeldtová se věnuje aktuální situaci v Maďarsku. V úvodu svého sloupku píše, že staronový maďarský premiér Viktor Orbán v průběhu předvolební kampaně lákal voliče jedním ze svých dlouhodobých slibů. A to zavedením zákonů, které udělají zločince z kohokoli, kdo by poskytl pomoc uprchlíkům. Ať už půjde o jednotlivce nebo organizaci.

Premiérova vládní stran Fidesz ve volbách dosáhla na dvoutřetinovou ústavní většinu v parlamentu. Slibovaný „Plán Soros“ tak může být schválený v podstatě hned a bez zbytečných průtahů. Celý balík novel zákonů počítá s tresty odnětí svobody pro provinilce, kteří se mohou dostat do vězení až na jeden rok.

Jak Orbán změnil Maďarsko: Tradiční hodnoty, rostoucí ekonomika i podpora oligarchů

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarská konzervativní strana Fidesz a její předseda a premiér Viktor Orbán získali v nedělních volbách už třetí mandát za sebou. Po mohutné protiimigrační kampani bude mít Fidesz v parlamentu 134 ze 199 křesel, tedy dvoutřetinovou ústavní většinu. Druhé skončilo s 25 mandáty radikálně nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko, také známé jako Jobbik.

Nejde přitom jen o snahu maďarských úřadů stíhat organizované převádění ilegálních migrantů, upozorňuje autorka. Trest odnětí svobody navržená legislativa přináší i pro lidi, kteří by v pásmu osmi kilometrů od maďarské hranice nabídli vyčerpaným nešťastníkům vodu nebo teplou přikrývku.

„Tedy i těm, kteří možná sami nevítají nezvané návštěvníky s nadšením nebo bez obav, ale v přímém kontaktu s člověkem v nouzi se v nich projeví elementární lepší stránka lidskosti,“ upozorňuje Ruppeldtová.

Nová úroveň rasismu

Evropská ředitelka lidskoprávní organizace Amnesty International Gauri van Guliková konstatovala, že maďarská vláda své úsilí zakotvit nesnášenlivost, xenofobii a rasismus dotáhla na zcela novou úroveň.

A slovenská novinářka se odvolává také na vyjádření ředitele mediálního odboru evropské pobočky nevládní organizace Human Rights Watch. Andrew Stroehlein trpce podotkl, že se premiéru Orbánovi podařilo změnit Maďarsko v synonymum pro nenávist.

„Je to smutné a svévolné zničení mezinárodní pověsti jeho země,“ dodal Stroehlein v komentáři, který Silvia Ruppeldtová označuje za výstižné hodnocení.

Maďarsko se v Unii chová racionálně. Orbánova rétorika se tam neprojevuje, tvrdí Chmelař

Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán vyhrál parlamentní volby a jeho strana Fidesz si navíc podle předběžných výsledků udržela i dvoutřetinovou ústavní většinu v parlamentu.

Zároveň ale žurnalistka upozorňuje, že se nejedná o nic objevného. Každý, kdo už před volbami navštívil Maďarsko, musel podle ní při pohledu na otevřeně antisemitské slogany a propagandu pochopit, že „ultrapravicové tendence v krásné krajině maďarských nížin akcelerují šokující rychlostí.“

Ale politika, která chce zákonem trestat nejzákladnější lidské dobro – tedy pomoc bližnímu v nouzi – už prý není jen ledajaká nová úroveň rasismu. „Je to už docela neskrývaný fašismus,“ uzavírá svůj text ve slovenském deníku Pravda komentátorka Silvia Ruppeldtová.

autor: thk
Spustit audio

Související