Yellowstone je atrakcí nejen pro turisty

24. září 2010

Málokoho z milionů turistů obdivujících podivuhodné přírodní jevy v Yelllowstonském národním parku by napadlo, že se právě nachází uprostřed rozevřené učebnice vulkanologie. Oblast je největší a nejdynamičtější magmatický systém na naší planetě.

I když v Yellowstonském národním parku, který je obrovským vulkánem, zatím nic nenasvědčuje blížící se erupci, objevili vulkanologové překvapující zdroj vulkanické aktivity přímo pod turistickými cestami. Je to pravděpodobně důvod, proč byly některé stezky v roce 2003 uzavřeny.

Kráter v Yellowstonu se vytvořil před 640 000 lety při erupci magmatu, která byla více než 1000x silnější než výbuch Sv. Heleny v roce 1980. I když je obecně známo, že dno kráteru klesá a stoupá, příčina tohoto pohybu zůstávala dosud utajena. Předpokládalo se, že cykly zvedání a klesání dna kráteru jsou řízeny hromaděním a uvolňováním tekutiny blízko pod povrchem. Nyní ale přišli kanadští vulkanologové s tím, že pravá příčina je uložena daleko hlouběji. Tým kalifornských geologů využil údajů ze satelitu k určení velikosti zdvihu dna kráteru. Během sedmileté periody došli k hodnotě 120 mm. Ačkoliv v roce 1997 začal opět pokles, objevili novou aktivní oblast u severního okraje kráteru, kde probíhalo od roku 1955 do roku 2002 vzdouvání povrchu. Modely založené na naměřených hodnotách dokazují, že zdroj vytlačování dna kráteru vzhůru leží ve vrstvách čedičového magmatu v hloubce 10 až 16 km, tedy daleko hlouběji než původně předpokládané zdroje.

Tok magmatu řídí vlnění povrchu. Magma vytéká směrem vzhůru z vrstev pode dnem kráteru směrem k severnímu okraji, potom teče směrem dolů a posléze opět vzhůru z vrstev pod okrajem kráteru. Seismická aktivita v blízkosti místa výstupu magmatu na povrch funguje jako ventil, který tok magmatu buď blokuje, nebo uvolňuje. To vysvětluje, proč samotné dno kráteru a jeho okraje nestoupají a neklesají současně.

Toto vysvětlení také dobře zdůvodňuje růst teplotní aktivity na okraji kráteru v roce 2003, kdy byly některé stezky uzavřeny, protože z povrchu stoupalo více páry a vzrostla i teplota povrchových vrstev. Hrozilo, že stoupající magma by mohlo protrhnout povrchovou krustu a vytvořit nové cesty pro únik páry na povrch. Je zřejmé, že příroda je schopná poskytnout turistům v Yellowstonu kromě medvědů i další nezapomenutelná představení.

autor: Jana Štrajblová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.