Vznikne v Rusku pravoslavná křesťanská politická strana?

22. leden 2012

Populární ruský duchovní, jinak šéf odboru pro styk církve s veřejností v Moskevské patriarchii Vsevolod Čaplin, přišel před několika dny s představou, že v Rusku by mohla vzniknout pravoslavná křesťanská politická strana. Tento návrh okamžitě vyvolal širokou diskusi.

Podle Čaplina vnímá ruská pravoslavná církev perspektivu vzniku křesťanských či přímo pravoslavných stran a vnitrostranických skupin pozitivně, ale nebude je podporovat anebo jim dokonce poskytovat oficiální požehnání.

„Církev je tu pro všechny, a ne jen pro příznivce jedné politické síly,“ říká ve své úvaze protojerej Čaplin. Zároveň připomíná, že vznik politických stran na konfesní bázi neumožňuje ani zákon, ale nikdo podle něj nemůže zakázat pravoslavnou či křesťanskou stranu, když svou náboženskost nebude přímo inzerovat v názvu. Faktem je, a na to Vsevolod Čaplin rovněž upozorňuje, že v Základech sociální koncepce Ruské pravoslavné církve se přímo uvádí:

„Existence křesťanských (pravoslavných) politických organizací a také platforem v rámci širších politických uskupení církev chápe jako jev pozitivní, pomáhající laikům společně uskutečňovat politickou a státní činnost na základě křesťanských duchovních a mravních zásad“.

Kolem této ideje se v pravoslavné církvi okamžitě rozhořela diskuse. Profesor moskevské duchovní akademie Andrej Kurajev k tomu během debaty na nezávislé internetové TV Dožď doslova řekl:

„Na tomhle se církev podílet nebude. Takovéto strany vznikají zdola jako výraz občanských tužeb. My jako církev to samozřejmě zakazovat nebudeme. Jeden zákaz tu ale předem je: pokud se takováto strana zrodí, pak v žádném případě nebude mít právo mluvit jménem církve. Nebude mít právo tvrdit: Všichni křesťané musí jít s námi a ti, kteří s námi nepůjdou, jsou špatní křesťané. Rétoriku tohoto typu nepřipustíme.“

Proti vzniku pravoslavné strany se vyslovil i člen tzv. Sněmovny veřejnosti a ředitel společnosti pro ochranu voličských práv Občanská kontrola Georgij Fedotov. Ten se obává vzniku mezikonfesního napětí a doporučuje neinspirovat se příklady ze Západu.

Vsevolod Čaplin je ovšem přesvědčen, že vznik pravoslavných skupin je možný dokonce již v této Státní dumě. Podle něj tam působí řada poslanců, kteří se ve své politické činnosti řídí především křesťanskými zásadami. Muž, který tuto diskusi vyvolal, je si jist, že „snaha přispět ruské politice i křesťanskou dimenzí zemi jen prospěje.“ Povinností křesťana je podle Čaplina „být ruským vlastencem, pečovat o budoucnost své země, o její duchovní svobodu a nezávislost a také o to, aby její obraz směrem do světa byl patřičně důstojný“.

autor: ldo
Spustit audio