Vznik palestinské vlády národní jednoty je opět nejistý

20. září 2006

Ještě před týdnem optimistická vyjádření palestinských představitelů naznačovala, že v nejbližších dnech vznikne vláda národní jednoty, která nepřímo uzná právo Izraele na existenci, a tím vyvede Palestince z mezinárodní izolace a finanční tísně, do které je dostal neústupný postoj vládního Hamasu.

Dnes je ale její vznik opět nejistý.

Slibně se vyvíjející jednání mezi premiérem Ismaílem Haníjou z teroristického Hamasu a předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem zkazil opět Hamas. Přestože oba představitelé oznámili dosažení dohody, a ministři Hamasu dokonce ve čtvrtek odevzdali demisi do rukou premiéra, Hamas najednou couvl a prohlásil, že neuzná Izrael ani implicitně a stávající izraelsko-palestinské dohody bude respektovat, jen pokud jsou "v zájmu palestinského lidu". Plánovaná vláda národní jednoty je tak "klinicky mrtvá", jak se v pondělí vyjádřil deník palestinské samosprávy al-Ajám. A v úterý ještě Hamas stáhl svůj souhlas s tím, aby základem programového prohlášení kabinetu byla Arabská iniciativa z roku 2002, která vyjádřila podporu samostatnému palestinskému státu s hranicemi z roku 1967 a východním Jeruzalémem jako hlavním městem.

Skutečným důvodem krachu jednání je však spíš vyjádření Spojených států k plánované vládě: pokud kabinet výslovně neuzná právo Izraele na existenci a izraelsko-palestinské dohody a nezřekne se ozbrojeného boje, Washington styky se samosprávou ani finanční pomoc Palestincům neobnoví. Hamas se těšil, že neurčitým a vágním postojem na podmínky mezinárodního společenství vyzraje a znovu získá pozastavené prostředky, jenže Američané, ale ani Evropané se tak lehce obelstít nedají.

Mahmúd Abbás proto hodlá využít své současné návštěvy Spojených států k tomu, aby přesvědčil prezidenta George Bushe o změně jeho nesmlouvavého stanoviska. Podle kuloárových informací mu však Bush pouze poradí, aby Fatah do vlády národní jednoty nevstupoval. Abbás mu bude chtít vysvětlit, že když Hamas nezíská příslib zlepšení mezinárodního přístupu a vládu národní jednoty nevytvoří, výrazně se sníží šance na osvobození izraelského desátníka Gilada Šalita.

V tom má nepochybně pravdu. Propuštění uneseného vojáka by nové vládě navíc přineslo vlnu mezinárodních sympatií a vstřícnosti. Proto chtěl Abbás do Washingtonu původně přijet nejen s oznámením hotového kabinetu, ale i dohody o vojákově osvobození. Ani ta však zjevně není dokončená, třebaže minulý týden arabská média předpovídala Šalitovo propuštění v nejbližších dnech. Egyptský prezident Husní Mubarak, jehož země je prostředníkem vyjednávání, přesto v pondělí znovu potvrdil, že několikafázová výměna vězňů skutečně proběhne. Izrael se sice k těmto informacím odmítá vyjadřovat, nicméně v neděli poprvé potvrdil, že jednání probíhají, a údajně důvěryhodné zdroje médií tvrdí, že v současnosti se strany už dohadují o konkrétních jménech palestinských vězňů. Šalitova rodina také v uplynulých dnech dostala dopis vlastnoručně napsaný jejich synem, tedy vůbec první důkaz, že voják je naživu. Média spekulují, že by Šalit mohl být doma na židovský Nový rok, který letos začíná 23. září, a část palestinských vězňů prý možná bude na svobodě před začátkem ramadánu o den později. Šalitův únos Palestincům ještě víc zkomplikoval už tak dost tíživou situaci a pomalu ale jistě se pro ně stává obtížným břemenem. S liknavostí Hamasu je ale velmi nespokojeno hnutí Fatah, které v předvečer Abbásovy středeční schůzky s Georgem Bushem svého vůdce vyzvalo, aby vyhlásil předčasné volby. Trpělivost Fatahu dochází nejen kvůli nekonečnému jednání o vládě národní jednoty, ale nejnověji i kvůli vraždě vysoce postaveného zpravodajského důstojníka Fatahu v pásmu Gazy minulý týden, kterou Fatah připisuje Hamasu. Rozpoutala řetěz odvet a nových násilností, ke kterým patřilo i úterní přepadení oficiální tiskové agentury WAFA, kterou ovládá Mahmúd Abbás, a fyzický útok na její novináře maskovanými ozbrojenci.

Podle Fatahu nebude mít vláda národní jednoty dlouhého trvání, jestli bude Hamas nadále odmítat zmírnění postoje vůči Izraeli, a proto se mu předčasné parlamentní volby zdají jako nejlepší řešení. Fatah svou výzvu pečlivě načasoval - podle průzkumů veřejného mínění má 54% Palestinců vlády Hamasu dost a přiklání se k Fatahu. Premiér Haníja však popírá, že by se jednání o vytvoření nové vlády dostala do slepé uličky, a tvrdí, že byla přerušena jen na dobu Abbásova pobytu ve Spojených státech.

Abbás, který se v New Yorku účastní zasedání Valného shromáždění, se zde v úterý sešel i s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livni. Jednali hlavně o připravovaném setkání Abbáse s izraelským premiérem Ehudem Olmertem, ale Livni zdůraznila, že od schůzky nelze očekávat žádné převratné výsledky. I kdyby palestinská vláda národní jednoty vznikla a vyjádřila podporu budoucímu státu s hranicemi z roku 1967, Izrael na to nikdy nepřistoupí, a už vůbec ne na východní Jeruzalém jako hlavní palestinské město. Pokud by však nový kabinet splnil podmínky mezinárodního společenství, Izrael slíbil, že Palestincům vyplatí zadržované výnosy z celních poplatků a daní ve výši desetimilionů dolarů.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: gzb
Spustit audio