Vyřešená domestikace koní

9. květen 2012
Monitor

Nová studie dokázala sladit odporující si teorie o původu domácích koní. Ti podle ní vznikli ve stepích západní Eurasie, ale cestou do dalších oblastí se křížili s divokými koňmi.

Stopovat historii domácích koní není jednoduché. Archeologické nálezy naznačují, že koně byli domestikováni z divokých předků ve stepích západní Eurasie. Genetické studie naproti tomu ukazují na mnohočetnou domestikaci na více různých místech. O vyřešení zapeklité hádanky se nyní zřejmě zasloužili vědci z Cambridgeské univerzity. S využití genetických dat od více než 300 koní ze 12 různých oblastí Eurasie vytvořili počítačový model, na kterém mohli zkoumat různé scénáře domestikace a šíření domestikovaných koní.

Výsledky naznačují, že divoký předek domácích koní, dnes již vymřelý tarpan Equus ferus, asi před 160 000 lety expandoval z východní Asie. Před 6000 lety jej ochočili lidé žijící ve stepích Ukrajiny, jihozápadního Ruska a západního Kazachstánu. Domestikovaní koně se odtud šířili do Evropy a Asie a cestou se mísili s místními divokými stády. Právě příliv divokých klisen do stád domácích koní může podle vědců vysvětlit, proč studie založené na mitochondriální DNA, která se dědí v jen v mateřské linii, poukazovaly na vícečetnou domestikaci koně. Nová studie však jasně ukazuje, že zakladatelská populace domácích koní pocházela z jediného centra v západní Eurasii, odkud také máme nejstarší archeologické doklady o chovu koní.

Zdroj: Science Daily, PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.