Vyplatí se budování výzkumných center?

14. květen 2013

Česká republika vsadila na výzkum. Za evropské dotace buduje obří vědecká centra, která vybaví za desítky miliard korun špičkovými technologiemi. Stát očekává, že nová "silicon valey" v českém pojetí, posunou tuzemské bádání na světovou úroveň. Jenže budou taková centra k vědeckému úspěchu stačit?

Malá laboratoř v Ústavu makromolekulární chemie. U dlouhého stolku stojí vědec Eduard Brynda. V rukách otáčí krátkou, bílou hadičkou. "Snažíme se vytvořit takový materiál, který by mohl nahradit cévy živého organismu."
To je jeden z úkolů vědeckého týmu nově budovaného Biotechnologického a biomedicínského centra. Velké naděje vkládají výzkumníci právě do tkáňového inženýrství.

"Výzkumné centrum chce vytvářet takové tkáňové náhrady, které posunou léčbu těžce nemocných pacientů," popisuje další z vědců Tomáš Etrych.

Na Biotechnologické a biomedicínské centrum za více než tři miliardy korun, jehož centrální sídlo vyroste do několika let ve Vestci u Prahy, přispěla Evropská unie z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Stejně jako na dalších pět center excelence, která vyrostou nedaleko Prahy, v Brně a Ostravě. Tyto instituce, vybavené špičkovými přístroji, kde pracují vědci z vysokých škol a ústavů Akademie věd, by měly do několika let pozvednout kvalitu tuzemského výzkumu. A posunout jeho výsledky na světovou úroveň. Alespoň takový je původní záměr.

A jak se ho daří naplňovat? První výsledky už jsou vidět například v Brně. Uprostřed areálu zdejší Fakultní nemocnice u svaté Anny vyrostlo Mezinárodní centrum klinického výzkumu. Do nové budovy se pomalu stěhují špičkové vědecké týmy.

Vědecká centra z velké části financuje Brusel, ale přispívá také stát. Desítky miliard korun putují do špičkových technologií, nových přístrojů a stavby nových center. Jak se ale vědecké týmy uživí v dalších letech po roce 2015, až vyschne finanční tok dotací z Bruselu? "Instituce doufají, že se uživí," říká Roman Kraus, který řídí Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně a Mezinárodní centrum klinického výzkumu.

Právě špičkoví odborníci budou v dalších letech základem pro šestici výzkumných center. Pokud se jim nepodaří sestavit dobré vědecké týmy, které přijdou s unikátními výsledky a nápady, drahé přístroje ani skvěle vybavené laboratoře český výzkum nezachrání.

autoři: Petr Holub , pbe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.