Výpadek proudu

15. srpen 2003

Třicet pět miliónů lidí bez elektrického proudu - to je obtížně představitelná situace. Starosta New Yorku Michael Bloomberg ubezpečil v televizi občany východního pobřeží Spojených států, že nejsou žádné náznaky, že by poruchu v městské elektrárně Consolidated Edison způsobili teroristé, nicméně lidé bez elektřiny ho neviděli ani neslyšeli, a protože jsou úřady neustále vyzývány k bdělosti, mnozí měli za to, že opět zaútočila Al-Káida.

Lidé se pouze postupně dozvídali, že se jedná o typickou řetězovou poruchu, kdy výpadek jedné elektrárny způsobil přetížení a následné výpadky dalších zdrojů. Zastavily se výtahy, metro, zhasly semafory, přestaly fungovat mobily, v obchodech se přestalo prodávat, v úřadech pracovat a milióny lidí se pěšky vydaly k domovu. Pamětníci podobné situace z roku 1977, kdy pětadvacetihodinový výpadek proudu provázelo největší rabování v dějinách New Yorku a škody dosáhly miliardy dolarů, s obavami sledovali, zda budou dodávky elektřiny obnoveny do tmy.

Starosta nejprve optimisticky tvrdil, že ano, později vyjádřil naději, že "byznys ve městě" začne normálně fungovat dnes. Z informací, že včerejší porucha je největší za několik posledních desetiletí, plyne, že kompletní obraz toho, co všechno se v New Yorku bez elektřiny děje, bude k dispozici až za devět měsíců. Když v roce 1965 také zůstalo bez elektřiny třicet miliónů lidí v sedmi amerických státech, mělo to později za následek prudké zvýšení porodnosti. Dnešní Amerika ovšem není bezstarostnou Amerikou šedesátých let. Při vzpomínce na energetický kolaps si nejspíše většina lidí vybaví svůj strach, že nejde o obyčejný zkrat.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.