Vymyšlené rozhovory

4. srpen 2006

Těžko říct, co vedlo renomovaného severského novináře Björna Benkowa k tomu, že si vymýšlel rozhovory s celebritami jako je Bill Gates, Michael Schumacher či Tom Cruise, Julia Roberts anebo Bernie Eccleston. Třeba jenom potřeboval peníze. Také je ale možné, že se mu už v šestašedesáti letech nechce za slavnými lidmi trmácet po světě a naslouchat jejich názorům, když má pocit, že ví předem, co řeknou.

V každém případě musel ty rozhovory sepsat přesvědčivě a důvěryhodně, když je vydavatelé nejčtenějších novin a magazínů ve Švédsku a v Norsku neváhali zveřejnit. Osudným se mu stalo, když Billu Gatesovi vložil do úst tvrzení, že nikdy neměl v kapse ani tu nejmenší minci. To přišlo zvláštní mluvčímu norského Microsoftu, který si u Gatesova agenta ověřil, že linkovým letadlem, ve kterém mělo interview proběhnout, Gates určitě neletěl, a že žádný rozhovor Benkowovi neposkytl. Následně mluvčí Michaela Schumachera ujistil švédské novináře, že slavný závodník rozhodně nedává rozhovory ve svém domě.

Z profesionálního hlediska se samozřejmě jedná o skandál, nicméně v jistém smyslu užitečný. Čtenářům, dychtícím po informacích ze života slavných, nepochybně došlo, že si z nich renomovaný novinář utahoval. Těm chytřejším asi spolu s šéfredaktory vrtá hlavou, jak je možné, že podvod neprokoukli. A několik těch úplně nejchytřejších pak pochopilo, že číst rozhovory s celebritami je ztráta času, protože vesměs nemají co říct, tedy s výjimkou toho, co ve skutečnosti neřekli. Björn Benkow si už zřejmě ani ve Švédsku, ani v Norsku neškrtne. Když teď bude mít volno, třeba by mohl udělat pár fiktivních rozhovorů s našimi politiky.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.