Vydrží schengenský prostor?

31. srpen 2015
Radiofórum

Evropští politici hledají vhodná řešení pokračující migrační krize. Někteří apelují na lidskost a ochotu uprchlíky přijímat, jiní přicházejí spíše s návrhy, jak Evropu opevnit.

Český vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhl uzavření schengenského prostoru a zapojení NATO na jeho obranu. V Turecku by měl podle něj vzniknout velký uprchlický tábor, který by selektoval ekonomické migranty od těch, kteří potřebují humanitární pomoc.

Postoj, že je nutné Schengen více opevnit, sdílejí mnozí. Uprchlíci však jeho hranice stejně překračují. Mluví se proto i o znovuzavedení hraničních přechodů uvnitř EU.

K regulaci migrace na území Evropy by mělo přispívat Dublinské nařízení, které umožňuje vracet zadržené migranty do země, ze které přišli.

V praxi však nefunguje. Daří se zachytávat jen zlomek těch, kdo hranice překračují. A Maďarsko už před časem dohodu z Dublinu vypovědělo.

Německo oznámilo, že této možnosti využívat nebude a že přijme všechny uprchlíky, kteří budou mít nárok na azyl. Zadržování těch, kdo směřují do Německa, proto ztrácí smysl.

Současně roste tlak na země Visegrádu a Pobaltí, aby zrevidovaly svůj odmítavý postoj vůči kvótám a projevily potřebnou míru solidarity s více postiženými státy.

Co by se stalo, kdybychom totéž, co Německo, oznámili my? Mělo by Česko opevnit své hranice, nebo naopak umožnit migrantům volný tranzit? Měla by Evropa kvůli obavám z uprchlíků schengenský systém obětovat?

Hostem Lucie Vopálenské byl v pondělí 31. srpna v 19:10 politický geograf Michael Romancov.

autor: luv
Spustit audio