Vyděrač

14. květen 2003

Ministr vnitra nás ujistil, že v souvislosti s vyděračem, který v kuchyni jedné pražské porodnice měl umístit ampuli s kyanidem, nehrozí masové ohrožení. Úplně ovšem postačuje ohrožení strávníků nemocnice, aby policie brala případ vážně. Však také policejní ředitel vyděrači prostřednictvím televize naznačuje ochotu vyjednávat.

Však také policejní ředitel vyděrači prostřednictvím televize naznačuje ochotu vyjednávat. Už z prvních informací je zřejmé, že za tímto případem nestojí Al-Káida. Na rozdíl od teroristů, kteří používají peněz k tomu, aby páchali zlo, zde máme člověka, který zlem hrozí, aby získal peníze. Potřebuje rovnou tři sta miliónů, což je částka, kterou běžný člověk ani neumí utratit. Navíc se náš vyděrač snaží tuto sumu vymámit od státu, který rozhodně nemá peníze na rozhazování. Dát tři sta miliónů někomu, kdo nosí po kapsách kyanid a nezaregistroval aktuální diskusi o reformě veřejných financí, by asi nebylo odpovědné. Rozumnější bude dotyčného vystopovat, chytit a zavřít ho, až zčerná. Výhodou tohoto řešení by bylo, že si příště někdo nevzpomene, že má doma něco, čím by mohl pozabíjet lidi a neřekne si na základě toho třeba o miliardu.

Zatím se ale o vyděrači a jeho motivech mnoho neví. Z okruhu podezřelých můžeme bezpečně vyloučit recidivisty, kteří vykrádají chaty, a už jenom vyprat stovky miliónů by jim dělalo obrovské potíže, nemluvě o problému takovou sumu rozumně investovat. Ani lidi, kteří se stamilióny běžně podnikají, nemá smysl podezírat, protože ti znají způsoby, jak přijít k miliónům i bez kyanidu. Dost možná nás z čirého zvrhlého rozmaru terorizuje nějaký vášnivý televizní divák, milovník smyšlených thrillerů, který si nakonec ani nevyzvedne výkupné. Zcela mu postačí, že je také schopen zinscenovat horor, vyděsit spoluobčany, o kterých zřejmě soudí, že jsou příliš v pohodě.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.