Vybíral bych symbolické vstupné, vždyť na Sněžce v létě těžko rozpažíte, říká nový šéf KRNAP

4. leden 2018

Krkonošský národní park (KRNAP) má nového ředitele, stal se jím bývalý sociálnědemokratický poslanec Robin Böhnisch. Ten chce podle svých slov navázat na práci svého předchůdce Jana Hřebačky, který park vedl deset let. „Ve své koncepci nabízím spíš evoluci než revoluci. Prioritou je nová zonace parku, plán klidových území a nové zásady péče,“ říká nový ředitel.

KRNAP patří k nejnavštěvovanějším národním parkům v Evropě, celkem tam ročně přijíždí až šest milionů turistů. Velký tlak je především na I. zónu, do které loni vstoupilo 1,5 milionu návštěvníků. Mimo jiné to znamená nutnost investic do základní infrastruktury a oprav cest.

„Například na Sněžku ročně zavítá zhruba 750 tisíc lidí. Určitým limitem je kapacita lanovky, ale lze ji zdolat i několika pěšími cestami a v letní sezoně na vrcholu těžko rozpažíte, aniž byste někoho uhodili,“ popisuje Böhnisch.

Vstupné do Krkonoš?

Vedení parku se prý bude snažit o osvětu, aby lidé začali vyhledávat i další místa než jen ty nejexponovanější horské polohy. Mohlo by ale dojít i k jejich zpoplatnění, jako je tomu v polské části Krkonoš?


Se vstupným je spojena silná emoce, nejsme zvyklí platit za vstup do chráněných území.Robin Böhnisch

„To je dotaz na politickou reprezentaci, to nerozhodne správa parku. Pokud se o tom začne debatovat, budu příznivcem, aby existoval nějaký symbolický poplatek za vstup do některých částí parku. Na nejkrizovější území,“ říká Böhnisch.

Bude záležet, jak se bude vyvíjet financování národních parků. Krkonošský hospodaří se zhruba 300 miliony korun ročně, jednu třetinu představují evropské peníze a dotace, další pak prodej dřeva a zbytek je ze státního rozpočtu. Příjmy z prvních dvou zdrojů ale budou postupně klesat a bude proto nutné hledat nové zdroje financování. Pro ilustraci polský park na vstupném ročně vybere asi čtyřicet milionů korun.

Jak odolat tlaku developerů? Je v Krkonoších místo pro nové sjezdovky? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio