Voda v plastových láhvích obsahuje hormony

22. září 2010

Balená voda obsahuje tzv. endokrinní disruptory - látky schopné nabourat hormonální rovnováhu organismu. Zdrojem endokrinních disruptorů jsou většinou plastové láhve nebo plastové výstelky kartonových obalů.

Němečtí ekologové Martin Wagner a Jörg Oehlmann z University Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem zveřejnili ve vědeckém časopise Environmental Science and Pollution Research výsledky svých pokusů, které dokazují, že minerální vody jsou kontaminovány molekulami, jež napodobují efekty pohlavních hormonů. Minerálku si Wagner a Oehlmann vybrali proto, že z přírody přichází čistá. Čerpá se z hlubinných vrtů a nemůže být kontaminována z povrchových zdrojů. Stáčírny však opouští minerálka jako slabý hormonální koktejl.

Vědci prověřili minerální vodu z dvacítky různých obalů. Testovali plastové láhve, "krabice" z kartonů vystlaných plastem nebo láhve ze skla. Ukázalo se, že minerální vody balené v plastových láhvích i krabicích obsahují významná množství látek s hormonálními účinky. U minerálek balených do skla nebyla situace jednoznačná. Některé vody hormony neobsahovaly, jiné na ně byly stejně bohaté jako minerálky z plastových láhví a krabic. Wagner a Oehlmann se domnívají, že v těchto případech je zdrojem hormonálního znečištění plnící linka. Buď v ní minerální voda přichází na delší dobu do styku s plastem anebo pocházejí molekuly s hormonálním účinkem z čistících a desinfekčních prostředků.

O tom, že příměsi v minerálkách skutečně účinkují jako hormony, se vědci přesvědčili při pokusech s vodním plžem písečníkem novozélandským. "Čistá" voda z plastových lahví zvyšovala plodnost vodních plžů stejně, jako voda obohacená o syntetické hormony.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.