Vnitropalestinské boje vystřídala válka Hamasu s Izraelem

22. květen 2007

Prudké boje mezi palestinskými frakcemi Hamas a Fatah v pásmu Gazy se od neděle uklidnily, ale rozhořel se nový konflikt mezi Hamasem a Izraelem. Izraelské vládě došla trpělivost s palestinskými raketovými útoky minulou středu.

Po šesti měsících takzvaného příměří, které dodržoval pouze Izrael, přestože na jeho území dopadlo více než 220 raket, armáda obnovila odvetné a cílené útoky na odpalovací týmy a na velitelství a objekty Hamasu, jako skladiště, výrobny zbraní a výcvikové tábory. Vláda v neděli rozhodla, že do pásma Gazy zatím nepodnikne pozemní invazi, ale povolila cílené atentáty i na nejvyšší vojenské velitele a politiky Hamasu, včetně exilového vůdce Chálida Mišala a premiéra Ismaíla Haníji. Od minulé středy bylo takto zabito 36 členů teroristických skupin. Podle náčelníka hlavního štábu Gabiho Aškenazyho bude operace pokračovat "tak dlouho, jak bude třeba".

Cílem teroristů je především dlouhodobě sužované město Sderot, na které Hamas od minulého úterý odpálil skoro 150 střel Kásam. V pondělí si jedna vybrala první oběť současného konfliktu; mladá obyvatelka Sderotu byla zabita právě v době, kdy město navštívila izraelská ministryně zahraničí Cipi Livni s vysokým představitelem Evropské unie pro zahraniční politiku a bezpečnost Javierem Solanou, který přijel na Blízký východ se smělým plánem přesvědčit všechny strany k zastavení násilností. Cipi Livni, jejíž automobil byl ve Sderotu napaden rozhněvanými občany, však přerušení izraelské operace odmítla s tím, že Hamas příměří stejně nedodržuje a využívá je pouze k dozbrojení. Rakety už ve Sderotu zranily přes sto lidí, škody překročily 16 milionů dolarů, školy a úřady jsou zavřené a nejméně pětina z 23.000 obyvatel z města utekla nebo byla evakuována. V neděli byl v jižním Izraeli vyhlášen výjimečný stav. Jeden z představitelů Hamasu, Nizár Rijáh, v pondělí prohlásil, že hnutí je odhodláno "vymazat Izrael z mapy a nahradit jej palestinským státem". Hamas bude podle něj bojovat, "dokud nebude vyhnán poslední Žid z celé Palestiny". Také premiér Haníja přísahal, že jeho muži v boji neustanou, dokud z nich nebudou "vítězové nebo mučedníci". Hamas hrozí i sebevražednými atentáty a únosy izraelských vojáků.

Palestinská vláda národní jednoty, jejímž je tento Hamas s těmito úmysly a plány členem, dostane však v nejbližších dnech první přímou finanční pomoc z Norska, které jako jediný západní stát odvolalo mezinárodní bojkot a chystá se Palestincům poskytnout prvních deset milionů dolarů.

Izrael má v boji proti Hamasu jen omezené možnosti. Vojenští experti dobře ví, že ani cílené útoky na odpalovací týmy ostřelování zcela nezastaví a že by situaci vyřešilo jen opětovné obsazení celého pásma Gazy, které Izrael vyklidil před necelými dvěma lety. Teroristé však tohoto období využili k bezprecedentnímu vyzbrojení a Hamas je dnes tak silný, že by si izraelská invaze vyžádala neúnosné ztráty na životech.

Hamasu se raketovou ofenzivou proti Izraeli povedlo dosáhnout zamýšleného cíle - izraelské odvetné akce sjednotily Palestince proti společnému nepříteli a zklidnily boje mezi Hamasem a Fatahem. V neděli spolu obě frakce za egyptského prostřednictví uzavřely už šesté příměří v posledních deseti dnech a zatím je víceméně dodržují. Členové Fatahu jsou však přesvědčeni, že vzájemné boje ani zdaleka neskončily a jen dočasně ustoupily do pozadí kvůli izraelským útokům.

Vnitropalestinský konflikt si zatím vyžádal 55 obětí z řad Fatahu a Hamasu a okolo 250 zraněných. Násilí se tentokrát nevyhnulo ani například novinářům nebo vousatým mužům, které členové světského Fatahu považují za stoupence fundamentalistického Hamasu a "trestají" je za to svérázným způsobem - střílejí je do nohou. Podle palestinských nemocničních zdrojů bylo v posledních dnech hospitalizováno 40 vousáčů s prostřílenýma nohama. Novináři už mají i jednoho mrtvého a denně jsou vystaveni výhrůžkám smrtí a únosům; ten neminul ani ředitele televize Spojených arabských emirátů. Válka v současné době pokračuje v mešitách, kde se od nedělního příměří strhlo už několik rvaček, a to i na Západním břehu Jordánu, kde zatím k žádným bojům mezi Hamasem a Fatahem nedošlo.

Násilnosti ukázaly jednu znepokojivou skutečnost - přestože Fatah disponuje 80.000 příslušníků ozbrojených sil palestinské samosprávy a Hamas jen asi patnácti tisíci členů svých milicí a ozbrojeného křídla, má zřetelnou vojenskou převahu Hamas a většina mrtvých pochází z Fatahu, a to i přesto, že hnutí Mahmúda Abbáse podporují vojensky Spojené státy a dokonce i Izrael. Příčina neúspěchu není jasná - podle analytiků je Fatah buď nepřipraven, anebo se s Hamasem nechce pouštět do otevřené války. Hnutí však především postrádá podporu veřejnosti, která v jeho vedení vidí stále stejné zkorumpované představitele a obviňuje je z kolaborace s Izraelem a Amerikou.

Teď je však v plném proudu válka mezi Hamasem a Izraelem. Možná že se nevyhne ani relativně klidnému Západnímu břehu, protože Hamas v úterý pohrozil, že zahájí útoky i odtamtud.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.