Vnímejme článek jako celek, ne jen z něho vytržené výroky, radí Hradu znalec Peroutky

21. duben 2015

Prezidentská kancelář vystavila na svém webu článek Ferdinanda Peroutky, který podle ní dokládá novinářovo morální selhání těsně před 2. světovou válkou.

Jde o náhradní článek za slibovaný text Hitler je gentleman, který prý prezident Miloš Zeman četl, ale nikomu jinému se jej zatím nepodařilo najít.

Publikovaná stať se jmenuje Češi, Němci a Židé, a stojí v něm například toto: každý organismus brání se otravě cizí látkou. Lze předpokládat, že roztok židovského elementu byl tak silný, že na to německý organismus reagoval jako na otravu.

Vypovídá tento citát o Peroutkově antisemitismu?

„Peroutka antisemita nebyl,“ řekl v Ranním Plusu historik žurnalistiky a člen Sdružení Ferdinanda Peroutky Martin Groman.

Měl židovskou manželku, židovské přátele, a dlouhá léta byl šéfredaktorem židovského deníku Tribuna, dodal odborník.

„Nikdy žádné antisemitské názory neprojevoval, a najednou by to na půl roku zkusil, a zase toho nechal? To je podivné,“ vyjádřil svůj údiv historik.

Ten připomněl, že Peroutka v článcích, které se židovskou problematikou zabývají, používá jazyk, který není ještě ovlivněný historickým faktem holokaustu „Používá prostě dobový jazyk, který řeší židovskou otázku bez vědomí té strašlivé genocidy.“

Článek, který hradní mluvčí Jiří Ovčáček nalezl, je třeba vnímat jako celek, a ne jen z něj vytržené výroky, radí Groman.

„Peroutka konstatuje, jak se Němci chovají k Židům, a proč jejich vzájemný vztah došel do tohoto stavu. Nevyjadřuje zde svůj osobní postoj, ale popisuje fakta, a ty pak analyzuje.“

Peroutka: Nebuďte antisemity

Jiný novinářův článek z tohoto období nazvaný Dynamický život říká: nebuďte antisemity, Hitler není náš národní vůdce, Mein Kampf není naše bible, nebuďme jako Němci, připomíná Peroutkův apel na češství historik.

Prospěje celá hradní kauza popularizaci díla Ferdinanda Peroutky a zvýšení zájmu o jeho osobu?

„Je idealistické domnívat se, že na základě této hradní šlamastiky se někdo začne věnovat studiu Peroutky. V krátkodobém horizontu možná bude větší zájem, ale jinak myslím, že ne,“ soudí Groman.

Podle něj právě tyto a podobné věty vytržené z kontextu citovalo Peroutkovi gestapo při výsleších. „Přímo říkali: toto vás dostalo do koncentračního tábora.“

Ani poválečný vývoj nebyl publicistovi nakloněn. „V roce 1947 mu komunistický ideolog Gustav Bareš vytýkal tytéž texty, které ho nakonec dostaly do exilu.“

„Dnes už to nemůže ohrozit Peroutkovu dobrou pověst, ani jeho dílo.To se jen přežene a skončí,“ zhodnotil další kauzu kolem Zemanova výroku Martin Groman.

autoři: oci , bum
Spustit audio