Vlasta Lavalová: Dnes nehlásili žádné popravy

9. květen 2019

V Radioknize tentokrát nahlédneme do deníků osmnáctileté české dívky Vlasty Čepkové, které si psala v období protektorátu.

Její záznamy jsou mimořádným svědectvím o životě v zabraném českém pohraničí, konkrétně v Úlicích nedaleko Plzně, kde Vlasta Čepková v dětství žila na zámečku svého strýce a kam se v roce 1942 vrací jako totálně nasazená zahradnická dělnice.

Je to deník dívky mimořádně citlivé a pozorné k prostředí ve kterém se ocitla. Kulisy a děj jejích zápisků (tedy druhá světová válka, Češka mezi Němci v zabraném pohraničí, osudová láska k francouzskému zajatci, ale i naprosto obyčejné všednodenní události, práce na zahradě) mohou po přečtení působit až románově, a přeci jsou to všechno skutečnosti, které napsalo dvacáté století.

Deníky Vlasty Čepkové z let 1938 a 1942 až 1945 vyšly pod názvem Dnes nehlásili žádné popravy v edici Česká paměť nakladatelství Prostor. K vydání je s jejich autorkou Vlastou Čepkovou (dnes Lavalovou) připravila Barbora Hřebíčková.

Desetidílnou četbu v plzeňském studiu Českého rozhlasu připravil Dominik Mačas. V režii Miroslava Buriánka účinkuje Hana Franková.

autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio