Vládní program v ohrožení

24. říjen 2005

O trenérech ve fotbale se říká, že mohou prokoučovat zápas. O Jiřím Paroubkovi se možná bude tradovat, že prokoučoval své premiérství. Teď není řeč o tom, kdo vyhraje volby - Paroubek v nich třeba bude úspěšný. Ale jde o konkrétní výsledky jeho vládního období.

Programové prohlášení současného kabinetu má deset priorit. Už je jisté, že se nepodaří schválit Evropskou ústavu - za to ovšem naše vláda nemůže. Stabilizovat zdravotnictví je také nad síly současného kabinetu. Politici budou rádi, když se podaří lékaře uklidnit do voleb.

U ostatních ale má vláda stále šanci. I když možná bude přesnější říci: Měla. O čem je řeč. Paroubek a jeho lidé slíbili, že budou reformovat bydlení - a skutečně sepsali zákon o tom, jak deregulovat nájmy. Dalším slibem byla podpora vzdělanosti - a na stole je zákon o celoživotním vzdělání. Chtějí investovat do infrastruktury - a připraveno mají balík zákonu, mezi nimi zákon stavební, vyvlastňovací, normu o společných investicích soukromého a veřejného sektoru, spolu s tím zákon o veřejných zakázkách.

Nejvíc je sociálních zákonu. Oblast sociálních dávek upravují důležité novely o dávkách nemocenské, na bydlení i na podporu rodin. Péči o nejchudší si vzala na starost zásadní reforma životního minima a podpory v hmotné nouzi. Zřejmě nejrozsáhlejší je změna systému sociálních služeb pro zdravotně postižené a staré lidi.

Není toho málo - další zákony mají změnit podnikatelské prostředí - především je řeč o konkursním zákonu a novele zákona živnostenského.

K tomu ještě dodejme, že na schválení čeká i dosud nejpřísnější zákon o střetu zájmů. Nikoli v poslední řadě také vláda navrhuje snížit daň z příjmu.

Dohromady jde o dvacet zákonů, přitom řada z nich má přes sto stránek. Většina z nich už prošla prvním čtení ve sněmovně a pokud neprošly, stane se tak během probíhající schůze. Potud to je pro Paroubka dobré, jako vysoká zeď však stojí před celým projektem otázka: Proč není ještě ani jeden ze zákonů ve druhém čtení?

Odpověď je důležité. Když nepočítáme současnou schůzi, sejdou se poslanci do konce volebního období ještě třikrát. Pokud budou chtít vládu potrápit senátoři a prezident, bude nutné lednovou a březnovou schůzi rezervovat pro přehlasování jejich veta. Těžko říci, jestli k tomu bude vládní koalice pár měsíců před volbami dost akceschopná, pro naši úvahu však předpokládejme, že to možné je.

V takovém případě mají všechny zmíněné zákony ještě šanci projít do konce volebního období. Ovšem za předpokladu, že ve druhém a třetím čtení je sněmovna schválí během prosincové schůze. Má na to rezervováno tři týdny a teoreticky může jednání ještě o týden protáhnout. Přesto existuje jen malá šance, že se většina zákonů stihne. V prosinci se musí také projednat státní rozpočet a ke všemu zákoník práce, který sice nepatří k prioritám programového prohlášení, sociální demokraty ale k jeho prosazení nutí vlivné odbory. Proč tedy nebyla druhá a třetí čtení dříve? Tohle právě Paroubek prokoučoval.

Většina důležitých zákonů prošla prvním čtením v srpnu a pár následovalo v září. Jenže do druhého čtení je třeba dodržet lhůtu šedesáti dnů. "Zákony se tu musejí dva měsíce válet," říkají poslanci. Srpnovým ani záříjovým zákonům však lhůta do probíhající schůze neuplynula. Vládní poslance prostě nenapadlo, že lhůtu zkrátí na polovinu, což by jim jednací řád umožňoval. A měnit program schůze, která již probíhá, jde pouze se souhlasem opozice. Samozřejmě - vládní poslanci mohou svolávat mimořádné schůze a jistě se k tomu uchýlí. První bude zřejmě hned v tomto týdnu. Vláda totiž nutně potřebuje schválit zákon o dani z příjmu, který má platit od začátku roku. Pokud by návrh vetoval jen Senát, stihnou ho ještě v prosinci přehlasovat. Podobný problém čeká i sociální zákony, které by správně měly platit od ledna. I tato metoda však dá použít jen omezeně.

Analyzovat, které zákony se v prosinci ve sněmovně nezaseknou a které propustí občanští demokraté Senátem, je dnes zbytečné. Nakonec to všechno uvidíme.

Dnes se ale mohou vládní poslanci cítit jako piloti Apolla 13 a to jim dává možnost oznámit Paroubkovi do nedaleké Strakovy akademie: Houstone, máme problém. Jejich mise ale na rozdíl od amerických kosmonautů nemusí vůbec skončit dobře.

autor: Petr Holub
Spustit audio