Vítězná barmská opozice chce mít Su Ťij prezidentkou za každou cenu

1. prosinec 2015

Předsedkyně vítězné barmské Národní ligy pro demokracii Aun Schan Su Ťij bude prezidentkou, přestože to zatím nejde, píše bangladéšský list Daily Star. Su Ťij v tom brání ústava, podle níž nesmí být hlavou státu člověk, jehož příbuzní mají cizí občanství.

Její dvě děti mají občanství britské. Národní liga pro demokracii hodlá Su Ťij přesto nominovat, až se koncem ledna sejde nový parlament. Podle strany je třeba najít způsob, jak příslušný článek ústavy zrušit.

Oficiální výsledky barmských voleb ještě nebyly oznámeny, protože volební komise stále řeší stížnosti. Je ale jasné, že Národní liga pro demokracii získala dvě třetiny hlasů – zřejmě až 80% křesel z těch, o něž bylo možné se ucházet. Bude tak moci rozhodovat o budoucnosti země.

Podle ústavy náleží 25% všech mandátů automaticky vojákům, které vybírá náčelník hlavního štábu. Až se parlament sejde, obě komory nominují svého kandidáta a jeden z nich pak bude zvolen prezidentem. Lidé si však přejí, aby to byla Su Ťij, zdůrazňuje její Národní liga pro demokracii, pokračuje Daily Star.

Čtěte také

Jednou z možností je pozastavit platnost ústavního článku, který nominaci Su Ťij znemožňuje. To barmská vláda udělala v padesátých letech, aby se premiérem mohl stát generál Ne Win. Právní experti však připomínají, že ústava z roku 1948 byla jiná než ta dnešní. Způsob, jak příslušný článek pozastavit, údajně hledá i prezidentská kancelář.

Aun Schan Su Ťij na návštěvě Prahy

Armáda by se podle něj s takovým řešením smířila spíš než se změnou ústavy. Náčelník generálního štábu Min Aung Hlaing prohlásil, že ústavu je nutné zachovat a že vojáci by ji „chránili i svými životy“. Pro některé Barmánce jeho výrok znamenal, že Su Ťij se prezidentkou nikdy nestane.

Národní liga pro demokracii dlouho trvala na tom, že změna ústavy musí být prioritou nové vlády. V poslední době ale vedení strany připouští, že to chce čas. Může trvat i jeden dva roky, než se ústava změní. Změnám musí předcházet politický dialog o federálním státě, který je dalším krokem mírového procesu.

Nyní se bývalá disidentka a nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij musí sejít na osobních schůzkách s nejvyššími barmskými představiteli, aby vyjednala předání moci. Jde především o prezidenta Thein Seina, předsedu parlamentu Šwei Manna a náčelníka generálního štábu Min Aung Hlainga.

Čtěte také

Armáda má stále značný vliv a s ním i právo obsadit pozici vicepremiéra a ministerstva hranic, obrany a vnitra. Je třeba vyjednat, jaký bude další postup, aby v zemi nenastala nestabilita, nejistota či dokonce ústavní krize.

Graffiti portrét Aun Schan Su Ťij, Barma

Podle politologů, které bangladéšský server Daily Star oslovil, může parlamentní nominaci Su Ťij zabránit jen stížnost k ústavnímu soudu anebo „správní puč“ náčelníka generálního štábu.

Ústava obojí umožňuje. Obě tyto varianty by však narušily stabilitu Barmy, ukončily mezinárodní podporu a zvrátily proces liberálních reforem. Jednání Su Ťij se třemi nejvyššími představiteli je proto pro budoucnost země klíčové.

S předsedou parlamentu už Su Ťij mluvila a oba se shodli, že předání moci musí být pokojné a hladké. Šwei Mann jí také poradil, aby se sešla i s bývalým vůdcem vojenské junty a autorem současné ústavy, generálem Than Šweiem.

Pak ji ještě čeká setkání s prezidentem a náčelníkem generálního štábu, kteří schůzku odkládají, dokud nebudou oznámeny oficiální výsledky voleb. S prezidentem by neměly být problémy. Zásadní tak bude jednání s generálem Min Aung Hlaingem, upozorňuje bangladéšský list Daily Star.

Čtěte také

Su Ťij také zdůraznila nutnost národního usmíření a oznámila, že v nové vládě zasednou i zástupci etnických menšin a dalších politických stran, dodává agentura Reuters. Připomíná ale, že Su Ťij se nezmínila o muslimské menšině Rohingů, která se nesměla voleb zúčastnit. Reuters také doplňuje, že parlament by měl volit prezidenta v únoru a že nová vláda zahájí své pětileté funkční období prvního dubna.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio